Video: Yhdysvalloissa joukkoampumisia miltei päivittäin

Raaka joukkosurma Kaliforniassa on nostanut puheisiin Yhdysvaltain väkivaltaisen arjen. Väkivallan kulttuuri on juurtunut syvälle Yhdysvaltain jokapäiväiseen eloon. San Bernardino oli taas uusi lenkki lohduttoman pitkässä väkivallan ketjussa.

Ulkomaat
Charlestonin poliisilaitos julkaisi 18. kesäkuuta valvontakameran kuvia epäillystä ampujasta.
Kokosimme yhteen Yhdysvaltojen tämän vuoden puhuttaneimpia joukkoampumistapauksia.

14 ihmishenkeä vaatinut joukkosurma San Bernardinossa on herättänyt Yhdysvalloissa jälleen keskustelua siitä, miten yleisiä joukkoampumiset ovat. Laveamman määritelmän mukaan niitä tapahtuu käytännössä päivittäin.

Uutislähteistä koottujen tietojen mukaan Yhdysvalloissa on tapahtunut kuluvana vuonna noin 350 sellaista ampumatapausta, joissa on kuollut tai loukkaantunut vähintään neljä ihmistä. San Bernardinon joukkomurha mukaan lukien nämä tapaukset ovat vaatineet 462 kuolonuhria ja 1 314 ihmistä on loukkaantunut.

Esimerkiksi kongressin tietopalvelu ja liittovaltion poliisi FBI pitävät puolestaan tilastoa joukkomurhista. Sellaisessa kuolee määritelmän mukaan vähintään neljä ihmistä.

Joukkomurhia on kongressin mukaan tehty viime vuosina keskimäärin noin 22 vuodessa, mikä on kaksi enemmän kuin vuosina 2004-2008.

Joukkoampumisten ja -murhien uhrit ovat kuitenkin vain pieni osa kaikista Yhdysvalloissa vuosittain ammutuista ihmisistä. Uusin tilasto on vuodelta 2013, jolloin 11208 ihmistä surmattiin ampuma-aseella.