Tampereen paraatitonteilla asutaan ilmaiseksi – poikkeuksellinen maankäyttösopimus oudoksuttaa ostajia

Tampereen ydinkeskustan korkeimmalla kohdalla, niin sanotulla Herrainmäellä, on myynnissä harvinainen kohde. Entinen Tampellan pääjohtajan asuintalo sijaitsee Näsijärven tuntumassa kaupungin maalla, mutta tontista ei peritä vuokraa vielä yli 35 vuoteen. Tontin nollavuokra ei silti ole mikään myyntivaltti.

talous
Herrainmäen taloja Tampereella.
Villa Ryselin on yksi Herrainmäen viidestä talosta. Sen omistaa Tampereen kaupunki. 1960-luvulla rakennettu yksikerroksinen Villa Pääjohtaja jää muiden rakennusten suojaan.Jukka Töyli / Yle

Herrainmäki nököttää ylhäisessä yksinäisyydessään Näsijärven rantamaisemissa, Kanta-Tampellan alueen ytimessä. Alue on kaikkien Rantatietä ajavien silmissä, mutta silti katseilta piilossa.

Lehti-ilmoitus
Villa Pääjohtajan myynti-ilmoitus lokakuulta.Heli Mansikka / Yle

Aikanaan Herrainmäellä asuivat Tampellan johtajat. Mäellä on viisi Villa-nimeä kantavaa rakennusta, joista kaksi, Villa Jugend ja Villa Pääjohtaja, on yksityisomistuksessa. Kolme taloista kuuluu Tampereen kaupungille, mutta tällä hetkellä ne ovat rakennusyhtiö YIT:n hallinnassa.

1960-luvulla rakennettu ja muutama vuosi sitten remontoitu Villa Pääjohtaja on ollut pitkään myytävänä. Hintapyynti on 1,25 miljoonaa euroa. Kohde on poikkeuksellinen, sillä se sijaitsee oikeastaan kaupungin puistossa, eikä tontista peritä ollenkaan vuokraa.

Vuokrattomuuden taustalla iso sopimuspaketti

Herrainmäki ja sillä sijaitsevat Villa Ryselin, Villa Sandsund ja Villa Sakari tulivat kaupungin omistukseen vuonna 1995, kun kaupunki teki Kanta-Tampellaan liittyviä sopimuksia ja maanvaihtoja eri yhtiöiden kanssa.

Herrainmäen taloja Tampereella.
Villa Jugend on toinen yksityisomistuksessa olevista taloista Herrainmäellä.Jukka Töyli / Yle

Tuolloin Villa Jugend ja Villa Pääjohtaja jäivät rakennusyhtiö YIT:n omistukseen. 2000-luvun alussa YIT kuitenkin myi ne yksityisille omistajille. Samalla kaupungin kanssa solmittiin maankäyttösopimus, jossa määritellään, että käytöstä ei peritä vuokraa 50 vuoteen. Sopimusaikaa on jäljellä vielä yli 35 vuotta.

Toisin kuin voisi kuvitella, ilmainen asuminen yhdellä Tampereen paraatitonteista ennemminkin epäilyttää kuin houkuttaa Villa Pääjohtajasta kiinnostuneita ostajia.

Seppo Kovala seisoo Villa Pääjohtajan edessä Tampereen Herrainmäellä.
Taustalla näkyvä Villa Pääjohtaja on Seppo Kovalan välitettävänä jo toistamiseen. Heli Mansikka / Yle

– Ostajat vierastavat tätä maankäyttösopimusta, siitä ei tiedetä, sanoo toimitusjohtaja Seppo Kovala kiinteistövälitystoimisto Kovala & Co:sta.

Kovala uskoo, että Villa Pääjohtajan kauppaaminen olisi helpompaa, jos tonttivuokra olisi normaali.

– Joka tapauksessa ihminen ajattelee jo sinne 35 vuoden päähän. Mitä sitten tapahtuu, kun maanvuokrasopimus loppuu. Todennäköistä on, että omistus ei muutu mihinkään, vaan tähän tulee tontinvuokra sen aikaisten normien ja mittapuiden perusteella.

Kaupunki myynee omat Herrainmäen villansa

Herrainmäen sopimus on aikansa lapsi. Tampereen kaupungin kiinteistöjohtaja Mikko Nurminen sanoo, sopimus saattaa nykykatsannossa näyttää erikoiselta. Sitä on kuitenkin arvioitava osana isompaa kokonaisuutta, jolla synnytettiin Kanta-Tampella ja osin myös tulossa oleva Ranta-Tampellan alue.

Näkymä Tampereen Herrainmäeltä Näsijärvelle.
Villa Pääjohtajan etupihalta avautuu komea Näsijärvinäkymä. Se tosin peittyy ainakin osin kerrostaloihin, kun uusi Ranta-Tampellan alue rakennetaan Näsijärven rantaan.Heli Mansikka / Yle

– Pientalot olivat pieni osa maankäyttöä. Ratkaisu ei ole ihan normaali, mutta se on liittynyt kokonaisuuteen, jolla on saatu kokonainen uusi kaupunginosa syntymään, Nurminen sanoo.

Tampere joutuu lähiaikoina miettimään myös omien rakennustensa kohtaloa Herrainmäessä. Nimittäin vuonna 1995 kun sopimus solmittiin, YIT sai korvauksettoman käyttöoikeuden kaupungin omistamiin rakennuksiin 25 vuodeksi. Rakennusten hallinta siirtyy Tampereen kaupungille vuonna 2020.

Todennäköistä on, että jollain aikavälillä myös Villa Ryselin, Villa Sandsund ja Villa Sakari menevät myyntiin. Tampereen kaupungin strategiaan kuuluu, että toiminnalle tarpeettomista rakennuksista hankkiudutaan eroon.

Ensin kaupungin pitää kuitenkin ratkaista Herrainmäen maankäyttökysymys. Suunnitelmia hahmotellaan.

– Maankäyttöä tutkitaan ja kiinteistöille pyritään löytämään selkeät tontit, jotka on helpompi myyntitilanteessa hyödyntää. Nyt käynnistetään suunnittelu, myynti ei ole ajankohtainen vielä lähiaikoina, Mikko Nurminen sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus