1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisilta viesti itsenäisyyspäivän viettäjille: Kannattaa harkita millaisiin mielenosoituksiin osallistuu

Poliisin mukaan Helsingissä nähdään tavanomaista enemmän mielenosoituksia itsenäisyyspäivänä. Mieltä osoitetaan muun muassa maahanmuuttoa vastaan ja kritisoidaan Suomen kuulumista Euroopan unioniin. Poliisi pitää väkivaltaisuuksia mahdollisena.

Vasemmistoanarkistien Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoitus itsenäisyyspäivänä 2014. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tapahtumarikas vuosi on nostattanut tunteita pintaan ja pitkin syksyä on nähty lukuisia mielenosoituksia. Sama trendi jatkuu myös itsenäisyyspäivänä Helsingissä. Poliisin mukaan kaupungissa järjestetään tulevana sunnuntaina aikaisempia vuosia enemmän mielenilmauksia.

– Niitähän oli jo viime vuonna jonkun verran, mutta kyllä mielenosoituksia nyt näyttäisi tulevan enemmän. Tällä hetkellä poliisin tiedossa on noin puolen kymmentä mielenosoitusta, sanoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Mielenosoituksiin kerätään väkeä eri ryhmittymien ja yhdistysten nettisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa.

Toreilla tapahtuu jo päivällä

Ensimmäisten mielenosoitusten on määrä alkaa sunnuntaina jo puolen päivän aikoihin. 11.45 Havis Amandan patsaalta lähtee kohti Narinkkatoria kynttiläsaattue, jolla tapahtuman sivujen mukaan halutaan symbolisesti muistaa 90-luvun keinotekoisen laman uhreja.

Tapahtuma jatkuu Narikkatorilla, jossa osoitetaan myöhemmin päivällä mieltä hallitsematonta maahanmuuttoa ja globalisaatiota vastaan. Mielenilmaisun järjestävät kansanliikkeet Eroon EU:sta! ja Rajat kiinni!, joka on järjestänyt tapahtumaan myös bussikyydin Turusta.

Samoihin aikoihin myös Kansalaistorilla otetaan kantaa samoihin teemoihin Itsenäinen Suomi 2015 mielenilmauksessa. Pitkälle iltapäivään kestävässä tapahtumassa sanomaa tuodaan esille usean puhujan ja esiintyjän voimin.

Tapahtuman nettisivujen mukaan lavalle olisi astumassa muun muassa perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari, perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen Terhi Kiemunki ja MV-lehden perustaja Ilja Janitskin.

Vastakkaiset osapuolet törmäyskurssilla

Myöhemmin illalla kansallismielinen 612.fi-yhdistys järjestää aikaisimpien vuosien tapaan soihtukulkueen Helsingin Hietaniemen sankarihautausmaalle. Tapahtuman kotisivujen mukaan yhdistys sanoutuu irti poliittisista aatteista ja kaikenlaisten merkkien ja tunnusten esillä pitäminen kulkueessa on kielletty.

Yhdistyksen mukaan kulkueen tarkoituksena on kunnioittaa aikaisimpien sukupolvien uhrauksia ja itsenäistä Suomea.

Vapaus pelissä -iskulauseen alle verhoutuva aktivistiryhmä on puolestaan ilmoittanut netissä aikovansa pysäyttää soihtukulkueen sunnuntaina. Ryhmä uhkaa nettisivuillaan kulkuetta esimerkiksi ritsoilla ja nimittelevät siihen osallistuvia natsisioiksi.

Vastamielenosoitustapahtumaa mainostetaan peliyhtiö Rovion lanseeramilla Angry Birds -hahmoilla. Rovion mukaan hahmot on otettu käyttöön ilman lupaa (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi varautuu myös väkivaltaisuuksiin

Poliisi pitää mahdollisena, että jännitteet mielenosoitusen välillä voivat kasvaa jopa väkivaltaisuuksiksi.

– Siltähän se retoriikka tuolla netissä näyttää. Väkivaltaisuuksiin kyllä varaudutaan ja pyritään tietenkin myös estämään, sanoo Kujala.

Poliisi kehottaa ihmisiä arvioimaan tarkoin millaisiin mielenosoituksiin itsenäisyyspäivänä ottaa osaa.

– Kannattaa miettiä haluaako sellaisissa mielenosoituksissa olla mukana, missä tarkoituksena on rajoittaa toisten perusoikeuksia saatikka uhata henkeä ja terveyttä.

Presidentin linnan lähettyville ei tänä vuonna ole ilmoitettu mielenosoitusta. Kujalan mukaan kuitenkin vasta sunnuntaina nähdään, miten ilta siellä etenee.

Kelllo 23:45: Lisätty peliyhtiö Rovion kanta.