1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuulivoima ja ydinvoiman valmistelu työllistävät rakennustarkastajia

Tuulivoimalat, Fennovoiman ydinvoimalatyömaa ja kiihtyvä asuntorakentaminen pitävät Raahen rakennustarkastajat kiireisinä. Lupien käsittelyä on hidastanut myös ulkomaisten toimijoiden tietämättömyys Suomen rakennusmääräyksistä.

Kotimaan uutiset
Rivitalon rakennustyömaa Pyhäjoen kirkonkylällä joulukuun alussa 2015.
Risto Degerman / Yle

Monet alueen tuulivoimalatyömaat ja ydinvoimatyömaan valmistelutyöt ruuhkauttavat rakennusvalvontaa Raahessa. Raahen, Pyhäjoen ja Siikajoen rakennuslupien myöntämisestä huolehtiva Raahen rakennusvalvonta joutuukin lisäämään henkilökuntaansa, jotta nykyisistä ja odotettavissa olevista rakennusluparuuhkista selvitään.

Pyhäjoen ydinvoimala-alueelle ollaan nyt rakentamassa työmaan tukitoimintoja ja kaavassa on varauduttu myös parin tuhannen asukkaan väliaikaisten majoitustilojen rakentamiseen.

Rakentamistyöt Pyhäjoen Ollinmäen teollisuusalue valtatie 8:n varressa ovat vauhdissa. Alueen tontit on jo pääosin varattu.  2.12.2015
Ollinmäen teollisuusalueelle valtatie 8:n varressa on tulossa nelisenkymmentä tonttia teollisuuden, toimistojen ja tilapaisen asumisen tarpeisiin.Risto Degerman / Yle

Vielä toistaiseksi rakennustarkastajien päätyösarka on ollut runsaan 25 500 asukkaan Raahessa, mutta hissukseen painopiste on siirtymässä vajaan 3 500 asukkaan Pyhäjoen suuntaan.

Raahen johtavan rakennustarkastajan Jari Häkkisen mukaan vuodenvaihteen jälkeen odotellaan hakemusruuhkaa, kun asuntorakentamisen luvittaminen käynnistyy.

Luparumba pyörinyt kohtuullisesti

Tähän mennessä rakennuslupahakemukset on saatu käsiteltyä kohtuullisessa ajassa, vaikka eteen onkin tullut myös odottamattomia viivästyksiä: ulkomaiset rakentajat eivät aina ole ollut selvillä Suomen rakennuslupakäytännöistä.

Raahen rakennusvalvonta on edellyttänyt, että rakennuttajat käyttävät suomalaisia suunnittelijoita ja vastaavia työnjohtajia, jotta rakennuttajat tuntisivat suomalaisen lainsäädännön.

Raahen johtavan rakennustarkastajan Jari Häkkisen mukaan selkeitä ristiriitatilanteita ei ole kuitenkaan päässyt syntymään, vaikka näkemysten välillä onkin ollut eroa.

Lue seuraavaksi