Veritulpasta toipunut Kuparinen palaa kehiin: "Lauantai ja kotimatsi on aikamoinen yhtälö"

Porin Ässät saa kaukaloon odotetun vahvistuksen sairastuvalta, kun Matti Kuparinen pelaa lauantaina kauden ensimmäisen ottelunsa. Mies veti ässänutun päälleen viimeksi keväällä 2011.

urheilu
Matti Kuparinen käytävällä.
Karri Laihonen / Yle

Poriin Ässien liigajoukkueeseen täksi kaudeksi palanneen Matti Kuparisen kausi lähti eri tavalla käyntiin kuin mies oli suunnitellut. Jalasta heinäkuussa löytynyt veritulppa pakotti keskushyökkääjän pitkälle sairaslomalle.

– Aluksi luultiin, että kyseessä on joku normaalia pahempi kramppi. Onneksi tulppa ei lähtenyt liikkeelle ja se löydettiin riittävän ajoissa. Oli se kieltämättä aika pysäyttävä diagnoosi, toteaa Kuparinen.

Joka päivästä hallilta pitäisi pystyä nauttimaan. Sairaslomassa oli se hyvä puoli, että sai alkuvaiheessa viettää paljon aikaa lasten kanssa.

Matti Kuparinen

Hänen mukaan veritulppa ja siitä toipuminen toi perspektiiviä urheilijan elämään. Jääkiekkoura ja terveys ovat kaikkea muuta kuin itsestäänselvyyksiä.

– Joka päivästä hallilta pitäisi pystyä nauttimaan. Sairaslomassa oli se hyvä puoli, että sai alkuvaiheessa viettää paljon aikaa lasten kanssa.

Kuparinen kertoo ihmetelleensä muiden kokeneempien joukkuetovereiden kanssa, miksi nuori urheilija saa veritulpan. Joukkueen nuoriso-osasto osasi kuitenkin valaista asiaa.

– Nuoremmat jätkät kuuntelivat meidän keskustelua ja he muistuttivat, että "et sä Kupru enää mikään nuori oo", Kuparinen naurahtaa.

"Lauantain kotimatsi sytyttää aina"

Matti Kuparinen lähti Ässistä monivuotisena kapteenina kauden 2010-2011 jälkeen. Nyt hyökkääjä palaa pitkän tauon jälkeen Isomäkeen lauantain ottelussa Jypiä vastaan. Mies myöntää jännittävänsä paluuta.

Nuoret pelaajat ovat hienosti ottaneet vastuuta ja maalivahtipeli on kunnossa. Peli on ollut nousujohteista.

Matti Kuparinen

– Aina pelipäivänä on pientä kihelmöintiä. Lauantai ja kotipeli Porissa on aina aikamoinen yhtälö. Hieno pelata pitkästä aikaa.

Ässät on nihkeän alun jälkeen saanut kauden edetessä paremmin juonen päästä kiinni.

– Nuoret pelaajat ovat hienosti ottaneet vastuuta ja maalivahtipeli on kunnossa. Peli on ollut nousujohteista ja uskon, että keväällä ollaan parhaassa mahdollisessa formissa.

Vanhaa kulttiketjua ei enää nähdä

Pitkäaikaistoipilaan rooli on urheilijalle henkisesti raskas. Matti Kuparinen sanoo yrittäneensä luoda joukkueeseen hyvää ilmapiiriä, vaikka on itse ollut sairaslomalla.

– Pelipäivinä olen jättänyt jätkät rauhaan. Muuten olen yrittänyt aina muistuttaa pelaajia hyvistä suorituksista ja nostaa nuorten kavereiden itseluottamusta.

Porin oma poika löi toden teolla läpi kaudella 2005-2006, jonka päätteeksi Ässät juhli hopeaa. Nuori hyökkääjä viiletti samassa vitjassa Juha Kiilholman ja Valkoinen intiaani -lisänimen saaneen Patrik Forsbackan kanssa. Hyökkäysketju sai mainetta melkoisena vastustajan hämmentäjänä. Kolmikosta Kuparinen tekee paluun patapaitaan lauantaina ja Kiilholma palasi Poriin jo viime kaudeksi.

Onko Patrik Forsbackaa jo houkuteltu takaisin?

– Luulenpa, että "Patun" luistimet on naulattu aika syvälle seinään. Hyviä ystäviä ollaan edelleen, mutta intiaanipäähine taitaa olla lopullisesti haudattu, Kuparinen toteaa.