Tiitinen hämmästelee kohua – "Luonteva paikka Stubbin anteeksipyynnölle"

Pääsihteeri Seppo Tiitisen mukaan tämä oli ensimmäinen kerta, kun ministeri pyytää anteeksi kyselytunnilla.

politiikka
Seppo Tiitinen.
Seppo Tiitinen.Milla Vahtila / Yle

Eduskunnan pitkäaikaisesta pääsihteeristä Seppo Tiitisestä valtiovarainministerin anteeksipyyntö tapahtui luontevassa paikassa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) pyysi yllättäen kyselytunnilla koko eduskunnalta anteeksi hallintarekisteriin liittyviä virheellisiä tietoja. Stubb sanoi viime torstaina eduskunnassa, että noin 90 prosenttia lain lausunnoista oli myönteisiä, vaikka suurin osa oli kielteisiä.

– Minusta se oli suhteellisen luonnollinen aika ja paikka valltiovarainministerin ulostulolle, koska jupakka alkoi kyselytunnilla viikkoa aikaisemmin. Se oli luonteva paikka esittää anteeksipyyntö, jos sellaiselle katsottiin olevan käyttöä, sanoo Tiitinen.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) keskeytti Stubbin anteeksipyynnön ajaksi keskustelun terveydenhuollon asiakasmaksuista. Tämä närkästytti oppositiota, joka valmistelee välikysymystä Stubbin toiminnasta.

Tiitisen mukaan kyselytunneista on haluttu aiempaa vapaamuotoisempia.

– Aiemmin ne olivat hyvin muotosidonnaisia ja kaavan mukaisia. Viime vuosina puhemiehet ovat halunneet keskustelun liikkuvan varsin vapaasti. Kyselytunnilla on käytetty erilaisia puheenvuoroja ennenkin, joskaan ei nyt aivan tämänkaltaista, toteaa Tiitinen.

Tiitinen hämmästelee oppositiossa tapahtuneesta noussutta raivoa ja tiukan formaatin kaipuuta, ja epäilee sillä olevan poliittisia tarkoitusperiä.

– Eduskunnassa yleensä kaikella on, kuittaa Tiitinen.