Pariisin terrori-iskun runtelemat ravintolat avaavat vähitellen oviaan

Illanviettopaikkoja on kunnostettu ja katujen kukkamerta siistitty iskuista toipuvassa kaupungissa. Yksi baari avaa ovensa tänään, jotkut pysyvät suljettuina vielä pitkään.

Ulkomaat
Luodinreikiä kahvila Bonne Biere ikkunassa.

Pariisissa avataan tänään perjantaina uudelleen yksi terrori-iskujen kohteeksi joutunut baari. La Bonne Biere -nimisessä kuppilassa jihadisti-hyökkääjien tulituksessa kuoli viisi ihmistä.

Baaria on kunnostettu pikaisella vauhdilla, ja sen omistajat pyrkivät palaamaan takaisin työntekoon.

Paikalliset suhtautuvat baarin avaamiseen ristiriitaisin tuntein. Uutistoimisto AFP:n haastattelema 29-vuotias Valentine sanoi kulkeneensa kuppilan ohi iskujen jälkeen joka päivä ja sytyttäneensä toisinaan kynttilän uhrien muistoksi.

– On hyvä, että paikka avataan jälleen, mutta karmeat muistot tulevat elämään täällä, hän kommentoi.

Bataclan avattaneen ensi vuoden lopulla

La Belle Equipe -nimisessä baarissa kuoli yhdeksäntoista ihmistä. Sen ovet pysyvät ainakin toistaiseksi tiukasti kiinni. Lähialueella asuva Aliette kertoi AFP:lle, että hänen ystävänsä poika kuoli baarissa tehdyssä iskussa.

– Täällä on haavoja, joita ei voi parantaa, hän tiivisti.

Yksi murhenäyttämöistä oli Petit Cambodge -ravintola, johon kohdistuneessa iskussa kuoli 15 ihmistä. Nyt ravintolan edustalla olevaa kukkamerta on siistitty. AFP:n haastattelema kaupungin työntekijä Sebastien kertoi siivoojen vieneen pois kuusi rekallista kukkia ja kynttilöitä.

– Emme halunneet päästä näistä eroon, mutta alue alkoi näyttää hautausmaalta, Sebastien sanoi.

Suurimman, 130 ihmishenkeä vaatineen iskun kokenut Bataclan avataan niin ikään uudelleen, mutta todennäköisesti vasta ensi vuoden lopussa. Omistaja Olivier Poubelle kertoi Le Monde -lehdelle, että konserttihallin avaaminen on välttämätöntä.

– Siitä ei saa tulla mausoleumi eikä pyhiinvaelluskohde, Poubelle vakuutti.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset