1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tyhjilleen jäävä Lastenklinikka muuttuu täysin – ensimmäisenä tilalle plastiikkakirurgiaa

Helsingin Lastenklinikka aiotaan remontoida neljässsä vaiheessa. Tilat vapautuvat kokonaan vuonna 2018, kun uusi lastensairaala valmistuu.

Kotimaan uutiset
Lastenklinikka Helsingissä 6. heinäkuuta 2013.
Tyhjilleen jäävän Lastenklinikan tiloihin on suunnitteilla muun muassa plastiikkakirurgiaa.Juha Vuohelainen / Yle

Lastenklinikka peruskorjataan täysin uuteen käyttöön. Tilat vapautuvat kokonaan vuonna 2018, kun uusi lastensairaala valmistuu.

Sairaala aiotaan remontoida neljässsä vaiheessa. Hankejohtaja Raija Malmström kertoo, että ensimmäinen peruskorjausurakka käynnistyy runsaan vuoden kuluttua. Uudistettuihin tiloihin kaavaillaan täysin nykyisestä poikkeavaa toimintaa.

– Heti vuonna 2019, kun tämä korjaus saadaan tehtyä, plastiikkakirurgian toiminnat siirtyvät Töölön sairaalasta kokonaan Lastenklinikan päätyyn, Malmström sanoo.

Lisäksi tiloihin aiotaan siirtää osa Töölön suu- ja leukasairauksien hoidosta ja tällä hetkellä Kirurgisessa sairaalassa väistössä oleva rintarauhaskirurgia kokonaan.

Malmström sanoo, että eri toimintojen siirtämistä Lastenklinikalta vapautuviin tiloihin on odotettu hartaasti.

– Tämä on tosi tärkeä asia, koska Töölön sairaalan tilat ovat tosi huonot. Seuraavassa vaiheessahan sitten kun meillä valmistuu uusi Traumakeskus-Syöpäkeskus-uudisrakennus, niin saamme kokonaan vapautettua Töölön sairaalan ja me luovumme rakennuksesta kokonaan.

Kymmenien miljoonien remontti

Peruskorjauksen ensimmäisen vaiheen kustannukset ovat noin 17 miljoonaa euroa. Kaikkien peruskorjausvaiheiden yhteenlaskettu hinta kohoaa 61 miljoonaan euroon. Viimeisen korjausurakan arvioidaan valmistuvan 2020-luvulla.

Lastenklinikan uusiokäyttö mahdollistaa sen, että Lastenklinikan vuonna 2010 valmistuneet leikkaussalit saadaan käyttöön. Uudenkarheat leikkaussalit ovat jäänet vajaakäytölle, koska sairaalan potilaita on jouduttu siirtämään muualle jatkuvien korjausten takia.

Peruskorjaus ei juuri vaikuta Lastenklinikan toimintaan, koska sen tiloja on jo nyt paljon tyhjillään. Lasten hoitoa on siirretty väliaikaiseen vuodeosastorakennukseen ja Naistenklinikalle. Joitakin pieniä osastoja siirretään Lastenklinikan muihin osiin.

1940-luvulla valmistunut Lastenklinikka on suojeltu eikä sitä saa purkaa. Rakennusta ei ole juuri peruskorjattu vuosien aikana.

Sairaalan peruskorjaus sisältyy HUSin ensi vuoden investointiohjelmaan, jota kuntayhtymän valtuusto käsittelee joulukuun puolivälissä.

Lue seuraavaksi