1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tutkija: Tuntemattoman joutaisi tv:ssä korvaamaan elokuvalla työttömästä juoposta

Edvin Laineen Tuntematon sotilas on monelle ainoa oikea itsenäisyyspäivän elokuva. Tutkija Jari Sedergrenin mukaan traditio kaipaisi tuulettamista. Itsenäisyyspäivän elokuvaksi sopisi myös työttömyyden ja viinan kittaamisen kuvaus.

Sammunut mies nurmikolla.
Tähtihetkessä puhuttiin suomalaisuutta kuvaavista elokuvista.

Sinivalkoiset kynttilät ikkunalla ja Edvin Laineen Tuntematon sotilas tv-ruudussa, tältä näyttää monen suomalaisen olohuoneessa tulevanakin itsenäisyyspäivänä. Elokuvatraditio on pysynyt muuttumattomana kymmeniä vuosia. Ylipäätään itsenäisyyteen liitetään vahvasti nimenomaan talvisota ja muut taistot.

Valtiotieteiden tohtori ja elokuvatutkija Jari Sedergren kaipaa tradition tuulettamista.

– Nationalistiseen kuvioon kuuluu sotamenestyksen korostaminen – vaikka talvisodassa menestys tarkoitti Suomen kakkoseksi tulemista kuten Tuntematon sotilas -kirjassa ja -elokuvassa viisaasti kerrotaan. Ehkä on tullut aika päästä sotaperinteestä vähitellen eroon.

Sedergren valitsi Aamu-tv:n Tähtihetkessä vaihtoehtoja Tuntemattomalle sotilaalle; elokuvia, jotka kuvaavat suomalaisuutta. Yksi tärpeistä on Aku Louhimiehen vuoden 2005 elokuva Paha maa, joka käsittelee päihderiippuvuutta ja perheväkivaltaa.

– Me elämme kriisitietoisuuden aikaa, siinä on sosiaalista kriittisyyttä ja se on elokuvallisesti vakuuttava. Pahassa maassa on synkkyyttä ja kärsimystä ja ajankohtaan sopivaa talveakin mukana, sanoo Sedergren.

Pakolaisuus tulee näkymään kotimaisessa elokuvassa

Myös Mika Kaurismäen Rosso vuodelta 1985 nousee Sedergrenin listalle. Roadmoviessa suomalainen ja sisilialainen mies ajavat ympäri Suomea. Martti syrjä ja Kari Väänänen hoilaavat Olen suomalainen -kappaletta.

Rosso toi kansainvälisen ulottuvuuden suomalaiseen elokuvaan. Ylipäätään roadmovie muotona sopii, koska siinä nähdään eri paikkoja Suomessa.

Toinen Kaurismäen veljeksistä ilmoitti hiljattain valmistelevansa elokuvaa, joka kertoo pakolaismiehen tarina.

– Olisi hienoa, jos tulevaisuudessa Aki Kaurismäen pakolaisuudesta kertova elokuva voisi olla elokuva, jossa nyky-Suomen eri elementit yhtyvät uudeksi näkemykseksi siitä, mitä itsenäisyys pitää sisällään.