1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. imetys

Imettäville äideille avataan uusi poliklinikka Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

Polikliniikkaa tarvitaan, sillä imetyksen alkuvaiheen ongelmat ovat yleistyneet viime vuosina. Klinikalla näihin pulmiin, kuten maidon riittävyyteen tai imetysasentoon saa apua kätilöiltä. Poliklinikalle voivat tulla Pohjois-Savon imettävät äidit ja perheet noin kuukauden ajan synnytyksen jälkeen.

Kuva: Yle

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa avataan uusi imetyspoliklinikka ensi maanantaina. Imettävät äidit voivat tulla poliklinikalle noin kuukauden ajan synnytyksen jälkeen.

Imetyksen alkuvaiheen ongelmat ovat yleistyneet viime vuosina. Tämä näkyy siinä, että suurin osa vastasyntyneistä saa lisämaitoa synnytyssairaalassa, kätilö Piia Feodoroff kertoo.

– Lisämaidon antaminen voi jäädä niin sanotusti päälle ja se vähentää äidin omaa maitomäärää. Tarkoituksena on, ettei lisämaitoa annettaisi turhaan. Äidit voivat tulkita väärin lapsen viestejä ja luulla, että vauva ollessaan tyytymätön kaipaa lisämaitoa, vaikka kyse voi olla vain tarpeesta päästä rinnalle, Feodoroff sanoo.

Imetyspoliklinikan kätilöt auttavat perheitä imetykseen liittyvissä ongelmissa, kuten maidon riittävyydessä, vauvan imuotteessa ja imetysasennossa. Imetysneuvonta on tärkeää juuri imetyksen alkuvaiheessa.

– Kuuden viikon kohdalla on sellainen vaihe, että jos siihen vaiheeseen on päästy, imetys sujuu. Jos alkuvaiheessa ongelmiin ei puututa, äiti helposti ajattelee, että imetys tulee aina olemaan niin vaikeaa ja luovuttaa, Feodoroff kertoo.

Imetyksestä paljon hyötyä

Imetystä halutaan Feodoroffin mukaan edistää sen terveysvaikutusten, psykologisten vaikutusten ja myös yhteiskunnan siitä saamien hyötyjen vuoksi. Äidinmaito suojaa vauvaa erilaisilta infektioilta ja imetys helpottaa äidin ja vauvan kiintymyssuhteen muodostamista. Korvikemaidon käyttö puolestaan tuo yhteiskunnalle kuluja.

– Hyvä ja läheinen äiti pystyy kuitenkin olemaan, vaikkei imettäisikään, Feodoroff muistuttaa.

Vaikka Suomessa imetykseen suhtaudutaan myönteisesti, vauvoja imetetään Suomessa Pohjoismaista vähiten. Tämä johtuu Feodoroffin mukaan erityisesti tiedon puutteesta.

– Tärkeintä on, että äidillä on oikeaa tietoa saatavilla imetyspäätöksensä pohjaksi.

Poliklinikalla työskentelevät kätilöt ovat erikoistuneet imetyksen edistämiseen, ja heillä on imetyskouluttajan pätevyys.