1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juhlaparaati

Jyväskylä valmistautuu itsenäisyyspäivän paraatiin – Liikennejärjestelyissä runsaasti poikkeuksia

Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati vaikuttaa liikennejärjestelyihin Keski-Suomessa jo lauantaina. Varsinaisena paraatipäivänä sunnuntaina suurimmat liikennevaikutukset koskevat Jyväskylää. Koostimme viikonlopun liikenteeseen vaikuttavat muutokset yhteen pakettiin.

Juhlaparaati
Kartta liikennejärjestelyistä Jyväskylän keskustassa 5.12 - 6.12. 2015
Pysäköintijärjestelyt muuttuvat tilapäisesti 5.–6. joulukuuta ja ne osoitetaan väliaikaisin liikennemerkein. Sotilaspoliisit ohjaavat ja rajoittavat liikennettä Harjun alueella 6.12.Puolustusvoimat

Puolustusvoimien valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati järjestetään tänä vuonna Jyväskylässä. Paraatiin osallistuu noin 650 henkilöä ja 50 ajoneuvoa kaikista puolustushaaroista. Paraatin järjestelyt aiheuttavat runsaasti poikkeuksia Jyväskylän ja lähiseutujen liikenteeseen.

Lauantai 5.12: marssiosastoja valtateillä

Paraatin moottoroidut marssiosastot saapuvat Jyväskylään jo lauantaina 5. joulukuuta, mikä voi hidastaa liikennettä valtateillä.

Moottoroituja marssiosastoja saapuu Jyväskylään Kouvolasta, Kajaanista, Säkylästä ja Hämeenlinnasta. Marssiosastot liikkuvat lauantaina klo 14.30-18.30 kohti Jyväskylän Hippoksen liikuntakeskusta.

Lauantai-sunnuntai: Pysäköinti kielletty Hippoksella, muutoksia pysäköinnissä keskustassa

Hippoksen liikuntakeskus on varattu marssiosastojen käyttöön ja liikuntakeskusken aluetta käytetään myös osastojen valmisteluun paraatia varten. Tästä syystä pysäköinti kielletään monilla alueilla liikuntakeskuksen ympäristössä lauantain ja sunnuntain välisenä aikana.

Pysäköinti on kielletty mm. Monitoimitalon vieressä, Jäähallin pysäköintialueella ja Hipposhallin edessä.

Myös keskustan alueella on useita muutoksia pysäköintijärjestelyissä lauantaista sunnuntaihin.

Pysäköintisääntöjen muutoksista kerrotaan autoilijoille väliaikaisilla liikennemerkeillä.

Itsenäisyyspäivän aamu: Ruuhkaa keskustan kaduilla, kalustoesittely Kauppatorilla

Itsenäisyyspäivän aamuna klo 7 jälkeen kalustoesittelyyn kulkevat ajoneuvot ja ohimarssivalmiuteen siirtyvät moottoroidut osastot voivat hidastaa liikennettä Hippoksen ja Kauppatorin välillä. Ohimarssivalmiuteen järjestäydytään klo 11 jälkeen Puistokadulle. Liikkuvien osastojen edessä liikkuu hälytysajoneuvo.

Yleisö voi tutustua ilmapuolustusteemaiseen kalustoesittelyyn Kauppatorilla klo 10 - 16

Yleisön parkkeeraminen: "tulkaa jalkaisin"

Paraatia katsomaan tulevaa yleisöä kehotetaan käyttämään julkisia kulkuvälineitä ja tulemaan mahdollisuuksien mukaan keskustaan jalkaisin.

Joitakin katuosuuksia on suljettu pysäköinniltä, mutta muuten kadunvarsiparkkipaikat ovat käytössä normaalisti.

Paraatin liikennejärjestelyistä vastaava majuri Sami Linkaja kehottaa käyttämään myös parkkihalleja. Vain Toriparkin käytössä on rajoituksia:

– Sitäkin voi tietysti käyttää, mutta sieltä ei pääse pois ennen kuin ohimarssin jälkeen, Linkaja muistuttaa

Kadut suljetaan Harjun ympäristössä ohimarssin aikana

Paraatipäivänä sotilaspoliisit ohjaavat ja rajoittavat liikennettä Harjun alueella paraatin valmistelujen ja ohimarssin aikana.

Paraatikatselmus järjestetään kello 12 alkaen Harjun stadionilla.

Ohimarssi nähdään klo 13 alkaen Yliopistonkadulla. Paraatin aikana nähdään myös ilmavoimien ylilento.

Yliopistonkadulta paraatijoukot etenevät Vaasankadun kautta Seminaarikadulle. Ajoneuvot siirtyvät Voionmaankadun ja Ahdinkadun kautta Hippokselle.

Lue seuraavaksi