Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Fifa logo

Kauniista pelistä tuli ruma mafia

– kuinka pomot tahrasivat jalkapallon

Kansain­välisen jalkapallo­liiton Fifan historia on hämmästyttävä kertomus lahjonnasta, valtavista rahavirroista, veroparatiiseista ja ahneista miehistä.

Yle selvitti Fifan skandaalien likaisen historian.

Kuva: Juha Rissanen / Yle

TV-maksut korruptoivat urheilun

Korruptiota koskevat uutiset ovat hallinneet keskustelua Kansain­välisestä jalkapallo­liitosta Fifasta viimeisen parin vuoden ajan. Lahjonta ja erilaiset väärinkäytökset ovat kuitenkin olleet yleisiä Fifassa ja muissa suurissa urheilujärjestöissä jo vuosikymmeniä. Erityisen likaiseksi peli muuttui, kun suuri raha saapui urheiluun.

1. Fifan lahjontakulttuurin juuret ulottuvat 1970-luvulle.

Horst Dassler näytteli keskeistä roolia suuren rahan tulossa urheiluun. Hän sai vuonna 1984 Kansain­välisen Olympiakomitean korkeimman ansiomerkin. Kuva: Lehtikuva

1. Fifan lahjontakulttuurin juuret ulottuvat 1970-luvulle.

Brasilialaisen João Havelange toimi Fifan puheen­johtajana vuosina 1974–1998. Havelange jäi kiinni lahjusten ottamisesta. Kuva: Marcelo Sayau / EPA

1970-luvun alussa brasilialainen Pele pelasi viimeisiä vuosiaan huipulla ja ”keisari” Franz Beckenbauer johdatti Saksan maailman­mestariksi. Elettiin viimeisiä viattomuuden aikoja kansain­välisessä jalkapallossa. Raha oli saapu­massa rytisten maailman suosituimpaan lajiin.

Urheiluvaatteita valmistavan Adidaksen perustaja Adolf ”Adi” Dassler oli oivaltanut jo 1950-luvulla, että huippu-urheilu soveltuu erinomaisesti markkinointiin. ”Adin” poika Horst Dassler näki taas ensimmäisten joukossa, että television yleistyminen ja suorat värilähetykset muuttaisivat kansain­välisen urheilun täysin.

Dassler lyöttäytyi yhteen brasilialaisen João Havelangen kanssa. Herrat keksivät, että suurten urheilutapahtumien televisioinnista maksettavilla lähetysoikeuksilla voisi tehdä paljon rahaa. Dassler auttoi Havelangea nousemaan Kansain­välisen jalkapallo­liiton Fifan puheen­johtajaksi vuonna 1974.

Pienessä järjestössä oli vain muutama työntekijä sekä vähän rahaa ja valtaa. Vuonna 1975 Fifa otti palkkalistoilleen nuoren yritteliään sveitsiläis­miehen nimeltään Joseph ”Sepp” Blatter.

2. Fifa solmii miljoonasopimuksia

Jalkapallon televisiointioikeuksista on tullut miljardien eurojen arvoinen liiketoiminnan ala. Kuvassa saksalaiset fanit seuraavat MM-kisojen välieräottelua Portugali-Ranska. Kuva: Frank Rumpenhorst / EPA

2. Fifa solmii miljoonasopimuksia

1980-luvulla ranskalainen keskikenttätaituri Michel Platini johdatti Ranskan kahdesti jalkapallon MM-kisojen välieriin. Vuonna 1982 Horst Dassler perusti yhtiön nimeltä International Sports and Leisure (ISL). Sveitsissä toimiva ISL voitti Fifan järjestämien jalkapallon maailman­mestaruus­kisojen tv-oikeudet vuoteen 1998 asti. Yhtiö haali myös olympialaisten ja yleisurheilun MM-kilpailujen televisiointioikeuksia.

Yli vuosikymmen myöhemmin selvisi, että ISL oli maksanut jopa yli sata miljoonaa euroa lahjuksia urheilujohtajille saadakseen tv- ja markkinointi­oikeuksia.

Horst Dassler kuoli vuonna 1987. ISL:n lahjussalkkuja alkoi tämän jälkeen sanan­mukaisesti kantaa sveitsiläinen Jean-Marie Weber.

3. Vain kumppanin raha kelpaa Fifalle

Fifan vs. puheen­johtajana toimiva kamerunilainen Issa Hayatou on BBC:n mukaan ottanut vastaan lahjuksia. Kuva: Nic Bothma / EPA

3. Vain kumppanin raha kelpaa Fifalle

Vuonna 1995 ISL:n merkittävä kilpailija IMG-yhtymä tarjosi miljardi dollaria vuoden 2002 MM-kisojen tv-oikeuksista. Myöhemmin IMG ilmoitti Fifan pääsihteeri Sepp Blatterille, että se on valmis ylittämään minkä tahansa kilpailevan tarjouksen.

Unelmasopimus ei kuitenkaan kelvannut Fifalle. Kesäkuussa 1996 Fifan hallitus päätti tehdä sopimuksen vuosien 2002 ja 2006 kisojen tv-oikeuksista ISL:n kanssa. Vuonna 1998 Sepp Blatter nousi Fifan uudeksi puheen­johtajaksi, kun brasilialainen Havelange (s. 1916) jätti tehtävänsä.

Jälkikäteen on ihmetelty, miksi Fifan johto hyväksyi ISL:n tarjouksen, vaikka rahaa olisi ollut saatavilla enemmänkin. Syy selvisi 2000-luvulla, kun Fifan lahjontakulttuuri nousi päivänvaloon. Brittiläinen tutkiva toimittaja Andrew Jennings sai vuonna 2010 käsiinsä listan, jossa kerrottiin 175 salaisesta maksusta urheilujohtajille. Lista osoitti, että ISL maksoi vuosina 1989–2001 yli 100 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria lahjuksia. Saksalainen Der Spiegel julkaisi vuonna 2013 listan, jossa oli yli 142 miljoonan Sveitsin frangin arvosta ISL:n maksamia lahjuksia.

Lahjuksien saajien joukossa oli muun muassa Fifan pitkäaikaisen puheen­johtajan Havelangen omistamia veroparatiisiyhtiöitä sekä Fifan nykyinen virkaatekevä puheen­johtaja Issa Hayatou. Kamerunilainen jalkapallovaikuttaja Hayatou on toiminut Afrikan jalkapallo­liiton puheen­johtajana vuodesta 1987 lähtien.

Hayatoun mukaan rahat oli tarkoitettu Afrikan jalkapallo­liitolle. Syytä sille, miksi rahat maksettiin hänelle henkilökohtaisesti, Hayatou ei ole kertonut.

Kymmenien miljoonien osalta lahjusten saajat ovat kuitenkin edelleen tuntemattomia.

4. Konkurssi paljastaa korruptiovyyhdin

Sveitsin syyttäjäviranomaisten ns. Hildebrandt-raportti tuli julkisuuteen vasta pitkän oikeustaistelun jälkeen vuonna 2012. Raportissa kerrotaan ISL:n maksamista lahjuksista. Koodit ”institution 2” ja ”E4” ovat Ricardon Teixeiran ja/tai João Havelangen omistamia veroparatiisiyhtiöitä. Kuva: Hildebradt–raportti

4. Konkurssi paljastaa korruptiovyyhdin

ISL meni konkurssiin toukokuussa 2001. Yhtiölle jäi yli 300 miljoonan euron velat. Kyseessä oli Sveitsin historian toiseksi suurin konkurssi. Myöhemmissä tutkimuksissa kävi ilmi, että ISL oli jatkanut lahjusten maksamista aivan yhtiön olemassaolon viime hetkiin saakka. Miljoonia oli mennyt Fifan entiselle puheen­johtajalle Havelangelle sekä hänen vävypojalleen Ricardo Teixeiralle. Teixeira toimi Brasilian jalkapallo­liiton puheen­johtajana vuosina 1989–2012.

Fifa teki juuri konkurssin alla rikosilmoituksen ISL:stä Sveitsin viranomaisille. Kansain­välisen jalkapallo­liiton mukaan ISL oli jättänyt maksa­matta kymmeniä miljoonia sille kuuluneita tv-oikeusrahoja. Myöhemmin Fifa perui kanteensa ja teki kaikkensa vaikeuttaakseen Sveitsin viranomaisten selvitystyötä. Sveitsiläissyyttäjät eivät kuitenkaan antaneet periksi, vaan jatkoivat tutkintaa.

5. ISL: Lahjuksia oli pakko maksaa

ISL:n työntekijä Jean-Marie Weber saapui Sveitsin Zugissa oikeudenkäyntiin maaliskuussa 2008. Weber oli ISL:n lahjusskandaalin avainhenkilö. Kuva: Urs Flueeler / EPA

5. ISL: Lahjuksia oli pakko maksaa

Maaliskuussa 2008 Sveitsin Zugissa alkoi vihdoin oikeudenkäynti ISL:n johtajia vastaan. ISL:n toimitusjohtaja Christopher Malms myönsi, että lahjuksia oli pakko maksaa, jos halusi tv-oikeuksia.

– Minulle sanottiin, että yhtiötä ei olisi olemassa, jos emme maksa, Malms sanoi oikeudessa. Oikeudenkäynnissä suurin osa ISL:n johdosta kuitenkin kiisti tietävänsä kenelle lahjukset oli maksettu. Lahjusmaksuja käytännössä hoitanut Jean-Marie Weber ei kiistänyt tietävänsä lahjusten vastaanottajia, mutta ei kuitenkaan suostunut paljastamaan lahjuksen saaneiden nimiä. Malmsin asianajaja kertoi oikeudessa Fifan puheen­johtajan Sepp Blatterin sanoneen, että mikäli ISL haluaa pitää kiinni sopimuksestaan Fifan kanssa, on Weberin pysyttävä yhtiön palveluksessa.

Lahjonta liiketoiminnassa ei ollut ISL:n toiminnan aikaan rikos Sveitsin lain mukaan. Oikeus tuomitsi lopulta Jean-Marie Weberin 90 000 Sveitsin frangin kavalluksesta, mutta suurimmaksi osaksi ISL:n johto vapautettiin. Tuomiota tärkeämpi oli lopulta se, mitä oikeudessa oli kerrottu ISL:n urheilujärjestöille maksamista lahjuksista.

6. Sopimus paljastaa: Fifa ja Sepp Blatter tiesivät lahjuksista

Havainto, että Fifa:lla oli tietoa lahjusmaksuista henkilöille sen organisaatiossa, ei ole kiistanalainen asia. Ensinnäkin useat [Fifan] hallituksen jäsenet saivat rahaa”, todetaan Sveitsin syyttäjän­viranomaisten laatimassa raportissa. Kuva: Sveitsin syyttäjänvirasto

6. Sopimus paljastaa: Fifa ja Sepp Blatter tiesivät lahjuksista

Vuonna 2010 Sveitsin syyttäjäviranomaiset tekivät sopimuksen, joka lopetti Fifan tutkimisen ISL-vyyhdin osalta. Sopimuksen osapuolina olivat syyttäjälaitos sekä Fifa, sen entinen puheen­johtaja Havelange ja hänen vävypoikansa Ricardo Teixeira. Fifan piti myöntää Havelangen ja Blatterin syyllistyneen Fifalle epäedulliseen ”epälojaaliin johtamiseen”. Havelange ja Teixeira maksoivat kumpikin 500 000 Sveitsin frangin korvaukset. Summa on varsin pieni verrattuna kaksikon saamiin miljoonalahjuksiin, jotka oli listattu samassa sopimuksessa.

Sveitsin viranomaiset julkaisivat sopimuksen, jossa todetaan Fifan tienneen ISL:n maksamista lahjuksista Fifan eri johtohenkilöille.

Raportissa käsitellään myös yhtä erityisen mielenkiintoista ISL:n maksamaa miljoonan frangin lahjusta. Lahjus oli maksettu ISL:stä vahingossa väärälle tilille. Todistajana kuultu Fifan entinen talousjohtaja kertoi, että ”henkilö P1” tiesi lahjuksen maksamisesta.

Henkilö P1 on Fifan hyllytetty puheen­johtaja Sepp Blatter.

Ostetut vaalit ja kisa­isännyydet

Jalkapallon MM-kisat ovat maailman seuratuin urheilutapahtuma. Niihin liittyvä valtava julkisuus houkuttelee monia maita. Valtiot ovat tehneet vuosi­kausien projekteja päästäkseen kisa­isännäksi, kampanjoihin on käytetty kymmeniä miljoonia veronmaksajien rahoja ja kisa­isännyyttä markkinoimaan on värvätty valtiojohtajia aina Etelä-Afrikan legendaarisesta johtajasta Nelson Mandelasta Yhdysvaltain presidentti Barack Obamaan.

Kisa­isännästä päätti aikaisemmin Fifan 24-henkinen Executive Committee (ExCon) eli hallitus. Juuri ExCon jäsenet ovat olleet Fifan korruptioskandaalien ytimessä.

1. ”Sietämätöntä painostusta” eli kuinka Saksa sai vuoden 2006 MM-kisat

Entinen huippupelaaja Franz Beckenbauer toimi Saksan MM-kisojen hakukomitean puheen­johtajana. Saksan syyttäjät tutkivat parasta aikaa, liittyikö kisojen hakuun korruptiota. Kuva: Bernd Weissbrod / EPA

1. ”Sietämätöntä painostusta” eli kuinka Saksa sai vuoden 2006 MM-kisat

Vuonna 2000 Fifan hallitus äänesti vuoden 2006 kisa­isännästä. Julkisesti Fifan puheen­johtaja Sepp Blatter tuki Etelä-Afrikan jäsenyyttä, mutta toimi kulisseissa Saksan kisajäsenyyden puolesta. Kaksilla korteilla pelaamisella oli valtapoliittiset perusteet. Blatter yritti varmistaa sekä Afrikan että Euroopan äänet jatkokaudelleen tulevassa puheen­johtajavaalissa.

Vaalitoimituksessa Blatterin bluffi uhkasi kuitenkin paljastua. Hallituksen äänet olivat menossa tasan 12–12, jolloin puheen­johtaja Blatterin ääni ratkaisisi vaalin. Vaalin viimeinen kierros päättyikin hämmästyttävästi: Saksa sai 12 ja Etelä-Afrikka 11 ääntä.

Kävi ilmi, että Uutta-Seelantia edustava Charlie Demsey oli häipynyt ennen viimeistä äänestystä kohti Zürichin lentokenttää. Demsey selitti joutuneensa paniikkiin ”sietämättömän painostuksen” takia. Huhujen mukaan aikaista lähtöä helpotti salkullinen rahaa. Joka tapauksessa MM-kisat menivät Saksalle.

Vuonna 2004 Fifa myönsi Demseylle ansiomitalin jalkapallon eteen tehdystä työstä.

Myöhemmin on paljastunut lisää omituisia rahaliikkeitä vuoden 2006 kisojen myöntämis­prosessissa. Vuonna 2015 Saksassa syyttäjät alkoivat tutkia Saksan MM-kisojen hankintaprojektia. Projektia johti vanha jalkapallosankari Franz Beckenbauer.

2. Salanauhoitukset paljastavat äänten kaupan

Fifan pitkäaikaisen varapuheen­johtajan Jack Warnerin väitetään ottaneen vastaan kymmenen miljoonan dollarin lahjuksen. Kuva: Gary I Rothstein / EPA

2. Salanauhoitukset paljastavat äänten kaupan

Lokakuussa 2010 lontoolaisen The Sunday Times -lehden toimittajat tekeytyivät konsulteiksi, jotka väittivät työskentelevänsä USA:n MM-kisa­organisaatiolle. Yhdysvallat oli yksi vuoden 2022 MM-kisojen isännyyttä havittelevista maista. Salaa kuvatuissa nauhoissa Fifan entiset ja nykyiset johtajat paljastivat, miten kisojen saamista voi edistää lahjonnalla. Esimerkiksi Fifan hallituksen jäsenet Amos Adamu Nigeriasta sekä Oseaniaa edustava Reynald Temarii Tahitilta pyysivät avoimesti rahaa konsultteina esiintyviltä toimittajilta.

Entinen hallituksen jäsen Ismail Bhamjee kertoi salaa kuvatuilla nauhoilla esimerkiksi 2010 kisojen myöntämiseen liittyneestä laajasta korruptiosta. Bhamjee jopa väitti, että oikeasti äänestyksen kisa­isännästä voitti Marokko, ei Etelä-Afrikka. Ääntenlaskennan aikana edes Fifan hallituksen jäsenet eivät olleet paikalla, vaan äänet laskettiin takahuoneessa.

Vuonna 2015 tuli ilmi 10 miljoonan dollarin maksu, jonka Etelä-Afrikan kisa­organisaatio oli maksanut Trinidadiin. Epäilyn mukaan kyseessä oli lahjus, jolla haluttiin varmistaa kolmen Fifan hallituksen jäsenen äänet. Maksu päätyi Jack Warnerille, Fifan pitkäaikaiselle trinidadilaiselle varapuheen­johtajalle.

3. Venäjä ja Qatar saavat kisat

Moskovan keskustassa käynnistettiin syyskuussa 2015 kello, joka laskee aikaa Venäjän MM-kisojen alkuun. Juhlallisuudet järjestettiin tasan tuhat päivää ennen vuoden 2018 kisojen alkua. Kuva: Juri Kochetkov / EPA

3. Venäjä ja Qatar saavat kisat

Muutama kuukausi Sunday Timesin paljastusten jälkeen, 2. joulukuuta 2010, Fifa myönsi vuoden 2018 maailman­mestaruuskisat Venäjälle ja vuoden 2022 kisat Qatarille.

Suurin osa tällä hetkellä käynnissä olevista Fifan viranomaistutkinnoista Yhdysvalloissa ja Sveitsissä liittyy nimenomaan kisojen myöntämiseen Venäjälle ja Qatarille.

Kisaisäntiä on arvosteltu myös muuten. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Qatar on käyttänyt käytännössä orjatyövoimaa stadioneiden ja muiden kisapaikkojen rakentamisessa. Venäjän MM-kisat ovat monien arvostelijoiden mielestä ennen kaikkea maan presidentin Vladimir Putinin suuri julkisuuskampanja.

4. Lisää salanauhoja ja merkittävä Fifa-johtaja kaatuu

Euroopan poliisiviranomainen Interpol julkaisi kesäkuussa 2015 etsintäkuulutuksen Fifan johtajasta Jack Warnerista. Kuva: Interpol

4. Lisää salanauhoja ja merkittävä Fifa-johtaja kaatuu

Qatarilainen Mohamed bin Amman oli rahoineen auttanut Sepp Blatterin uudelleen valinnassa vuosina 1998 ja 2002. Vuonna 2011 hän pyrki kuitenkin itse Fifan puheen­johtajaksi. Salaa kuvatuista valokuvista ja videoista kävi ilmi, että bin Amman maksoi lahjuksia saadakseen Karibian alueen äänet puheen­johtajavaaleissa. Mukana juonessa oli Karibian liiton vahva mies Jack Warner. Fifan hallituksen amerikkalainen jäsen Chuck Blazer oli Warnerin vanha ystävä, mutta tällä kertaa hän päätti paljastaa lahjonnan.

Blatterin puheen­johtajavaalissa haastanut Mohamed bin Amman sai Fifalta elinikäisen kiellon osallistua jalkapallotoimintaan.

Jack Warner sen sijaan erosi Fifasta. Puheen­johtaja Sepp Blatter kehui eroilmoituksen jälkeen Warneria tämän vuosikymmenien työpanoksesta jalkapallon hyväksi.

Warner on vuosien aikana jäänyt kiinni lukuisista väärinkäytöksistä. Hän on muun muassa rakentanut Trinidadiin Fifan rahoilla suuren jalkapallo­keskuksen. Sen piti olla trinidadilainen jalkapallon kehityskeskus, mutta käytännössä se toimii loma- ja kongressikeskuksena. Warner on koko ajan omistanut keskuksen itse, vaikka se on rakennettu Fifan rahoilla.

Warner on Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n käynnistämän Fifa-tutkinnan keskeisimpiä epäiltyjä.

5. Hyvän ruuan iloinen ystävä Chuck Blazer jää kiinni

Fifan yhdysvaltalainen jäsen Chuck Blazer eli vuosi­kausien ajan makeaa elämää Fifan ja alueellisten jalkapallo­liittojen rahojen avulla. Kuva: Steffen Schmidt / EPA

5. Hyvän ruuan iloinen ystävä Chuck Blazer jää kiinni

Brittitoimittaja Andrew Jennings paljasti vuonna 2011, että Warnerin käräyttänyt amerikkalainen Chuck Blazer on itse vienyt kymmeniä miljoonia Fifan ja alueellisen liiton rahoja. Hän on vuosi­kausia elänyt makeaa elämää New Yorkin Trump Towerissa. Blazerin asumiskulut on maksanut Pohjois- ja Väli-Amerikan jalkapallo­liitto. Merkillisessä blogissaan Blazer kertoi vuosi­kausien ajan avoimesti matkoistaan ja viiden tähden aterioistaan jalkapallojärjestöjen rahoilla.

Blazer vei vuosien ajan oman siivunsa kaikista Pohjois- ja Väli-Amerikan jalkapallo­liiton sponsori- ja muista sopimuksista ja kätki miljoonat veroparatiisiin.

6. FBI ryhtyy tutkimaan Fifaa

Yhdysvaltain viranomaiset nostivat vuonna 2015 syytteet 14 Fifa-johtajaa ja urheilubisneksessä vaikuttavia johtajia vastaan. Kuva: Syyte Fifa-johtajat / revinnäinen

6. FBI ryhtyy tutkimaan Fifaa

Brittitoimittaja Andrew Jennings luovutti aineistonsa Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n käyttöön, joka alkoi vuonna 2011 tutkia Fifan toimia. Chuck Blazeriä uhkasi vuosi­kausien vankeustuomio ja hän ryhtyi FBI:n ilmiantajaksi. Hän muun muassa nauhoitti salaa keskustelujaan urheilupomojen kanssa Lontoon olympialaisissa vuonna 2012.

Vuonna 2013 Blazer myönsi yhdysvaltalaisen oikeusistuimen suljetussa istunnossa osallistuneensa yhdessä eräiden muiden Fifan johtajien kanssa lahjonnan vastaanottamiseen MM-kisojen kisa­isännästä päätettäessä. Oikeuden asiakirjat tulivat myöhemmin julkiseksi.

– Yhdessä muiden henkilöiden kanssa suostuin vuoden 1992 tienoilla välittämään lahjusten vastaanotossa valittaessa vuoden 1998 MM-kisaisäntää, Blazer todisti oikeudessa.

– Minä ja eräät muut Fifan hallituksen jäsenet suostuimme ottamaan vastaa lahjuksia liittyen Etelä-Afrikan valintaan vuoden 2010 MM-kisojen isäntämaaksi, Blazer jatkoi.

7. FBI iskee

Sveitsin poliisi pidätti toukokuussa 2015 seitsemän Fifan johtajaa zürichiläisessä huippuhotellissa Baur au Lacissa. Fifan johtajat suosivat hotellin käyttöä Sveitsissä käydessään. Kuva: Ennio Leanza / EPA

7. FBI iskee

Toukokuun 27. päivä 2015 Sveitsin poliisi iski zürichiläiseen loistohotelliin juuri ennen kuin Fifan konferenssi oli alkamassa. Poliisi pidätti seitsemän Fifan johtajaa Yhdysvaltain viran­omaisten pyynnöstä. Yhdysvaltain oikeus­ministeriö nosti syytteet korruptiosta yhdeksää Fifan nykyistä tai entistä johtajaa vastaan. Syytekirjelmässä kerrotaan, että Fifan johtajia epäillään vähintään 150 miljoonan dollarin lahjusten ottamisesta 24 vuoden aikana. Myös viisi urheilumarkkinoinnin parissa työskentelevää ihmistä sai syytteen.

Sveitsin viranomaiset ilmoittivat samalla aloittaneensa oman rikostutkintansa koskien muun muassa Venäjän ja Qatarin kisojen myöntämis­prosessia.

8. Blatter rikostutkinnan kohteena

Hyllytetty Fifan puheen­johtaja Sepp Blatter antoi lokakuussa haastattelun sveitsiläiselle tv-kanavalle. Blatter kiisti tehneensä mitään väärää. Kuva: Radio Rottu Oberwallis / EPA

8. Blatter rikostutkinnan kohteena

Sveitsin valtionsyyttäjä ilmoitti 25. syyskuuta 2015 aloittaneensa rikostutkinnan Fifan puheen­johtaja Sepp Blatterista. Blatteria epäillään Fifalle epäedullisten sopimusten tekemisestä Karibian Jalkapallounioni CUF:n kanssa.

Toinen selvittelyn kohteena oleva tapaus on Fifalle epäedullisen maksun hoitaminen Michel Platinille. 1980-luvun jalkapallosankari Platini on nykyisin Euroopan jalkapallo­liitto UEFA:n puheen­johtaja ja Fifan varapuheen­johtaja. Fifa hyllytti määräajaksi Blatterin ja Platinin.

Kansain­välisen jalkapallo­liiton väliaikaiseksi puheen­johtajaksi nousi kamerunilainen Issa Hayatou, jota on myös syytetty lahjusten ottamisesta.

9. Lisää pidätyksiä ja syytteitä

Joulukuussa 2015 Fifan hallitus kokoontui Zürichiin käsittelemään kriisiä ja järjestön uudistus­tarpeita. Joulukuun 3. päivä Sveitsin poliisi iski samaan zürichiläiseen loistohotelliin kuin toukokuussa. Kaksi uutta Fifan johtohenkilöä pidätettiin. Yhdysvaltain viranomaiset julkistivat uudet syytteet 16 entiselle ja nykyiselle jalkapallojohtajalle.

Syytettyjen joukossa on Ricardo Teixeira, entinen Brasilian jalkapallo­liiton puheen­johtaja. Syytteen mukaan Teixeira on sekaantunut “rikollisiin hankkeisiin, joihin liittyy reilusti yli 200 miljoonan dollarin arvosta lahjuksia”. Uusien julkistusten jälkeen amerikkalaisten syytteessä on jo 41 entistä tai nykyistä jalkapallo- tai urheilumarkkinointijohtajaa.

Paikka taivaassa eli lipunmyynnin salattu bisnes

Jalkapallon MM-kisojen lipunmyynti on satojen miljoonien arvoinen bisnes. Liput ovat kalliita ja niitä on vaikea saada. Paitsi jos on kavereita oikeilla paikoilla. MM-kisojen virallisen lipunmyynnin rinnalle on syntynyt likainen liiketoiminnan ala, jossa tehdään suuria voittoja.

Vuoden 1986 Meksikon kisoissa MM-kisaturisteja kuljetti muun muassa yritys, jonka ovat perustaneet meksikolaiset Jaime ja Enrique Byrom. Veljekset tutustuivat kisoissa myös Fifan pääsihteeriksi nousseeseen Sepp Blatteriin. Byromin veljeksillä oli hyvät suhteet niin ikään Meksikon jalkapallo­liiton pomoon, tv-moguli Guillermo Cañedoon, joka oli myös Fifan varapuheen­johtaja.

1. Byromin veljeksillä riittää lippuja

Vuonna 2003 Jaime ja Enrique Byromin yhtiö sai yksinoikeuden jalkapallon MM-turnausten lipunmyyntiin.

Veljekset rakensivat Fifan avulla valtavan MM-kisalippujen myyntiyrityksen, josta on kasvanut vuosien aikana kansain­välinen Match-konserni. Match on perustettu Fifan vanhassa pää­konttorissa Zürichissä, mutta se on Byrom-veljesten yksityinen, veroparatiisista hallinnoitu yritys.

2. Fifan hallituksen jäsen myy pimeitä MM-lippuja

Fifan varapuheen­johtaja Jack Warner jäi kiinni tuhansien ”pimeiden” lippujen myynnistä. Kuva: Alva Viarruel / EPA

2. Fifan hallituksen jäsen myy pimeitä MM-lippuja

Vuonna 2006 paljastui, että trinidadilainen Fifan varapuheen­johtaja Jack Warner oli myynyt Byromien yhtiön avustuksella salaa tuhansia maailman­mestaruuslippuja ylihinnalla omaan laskuunsa. Botswanalainen Fifan hallituksen jäsen Ismail Bhamjee oli myynyt samalla tavalla 12 lippua.

Jack Warner kontrolloi rautaisella kädellä Karibian jalkapallo­liittoa ja sitä kautta 23 ääntä Fifan puheen­johtajavaalissa. Fifa vapautti hänet syytteistä. Kansain­välisen jalkapallo­liiton mukaan Warner ei tiennyt pimeiden lippujen myymisestä mitään. Lippujen myynti toteutettiin Warnerin perustaman yhtiön kautta, jota johti hänen poikansa. Warner sai pitää paikkansa, mutta Botswanan Bhamjee sen sijaan pakotettiin eroamaan.

3. Lisää mustan pörssin lippukauppaa

Jalkapallofanit käyskentelivät Etelä-Afrikan MM-kisojen finaaliottelun aikana kesällä 2010. Kuva: Halden Krog / EPA

3. Lisää mustan pörssin lippukauppaa

Vuonna 2010 paljastui, että Jack Warner on jälleen sekaantunut MM-kisalippujen mustan pörssin kauppaan, Byromien yhtiön suosiollisella avustuksella. Norjalainen sanomalehti Dagbladet paljasti salaa kuvatun videon, jossa kaksi muuta Fifan hallituksen jäsentä, paraguaylainen Nicholás Leoz ja Brasilian jalkapallo­liiton Ricardo Teixeira, ovat samoissa puuhissa.

Dagbladetin toimittaja kysyi lehdistötilaisuudessa Sepp Blatterilta, mitä Fifa aikoo tehdä asialle. Blatter vastasi, että Fifa tutkii tapahtuneen, jos asia esitellään heille virallista tietä. Dagbladet kysyi Fifan tiedotuksesta, mitä puheen­johtaja tarkoitti virallisella tiellä. Fifan tiedotus vastasi, ettei heillä ole aavistustakaan.

Etelä-Afrikan MM-kisojen lipunmyynnistä tuli lopulta katastrofi. Liput olivat niin kalliita, että suuri osa jäi myymättä. Katsomot täytettiin kaikessa hiljaisuudessa koululaisilla.

4. Byromit saavat pitkän sopimuksen ilman kilpailutusta

Aiemmista skandaaleista välittämättä Fifa teki vuonna 2011 Byrom-veljesten Match Hospitalityn kanssa sopimuksen MM-kisojen VIP-lippupakettien yksinoikeusmyynnistä vuoteen 2023 asti, ilman kilpailutusta.

Sveitsiläinen urheilumarkkinointiyhtiö Infront Sports & Media omistaa viiden prosentin osuuden Match Hospitalitystä. Infrontin toimitusjohtaja ja hallituksen puheen­johtaja on Philippe Blatter, Fifan puheen­johtajan Sepp Blatterin veljenpoika.