Myrsky nostaa merivettä viikonloppuna, Helsinki säästynee vedenpaisumukselta – video

Meri tulvi pahasti Helsingissä tammikuussa 2005, kun vedenkorkeus nousi yli 1,5 metriin. Tuolloin esimerkiksi Kauppatori lainehti näyttävästi. Nyt vastaavanlaisesta ei ole pelkoa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Kotimaa
2005 tulva Helsingin Kauppatorilla.
Meri tulvi pahasti Helsingissä tammikuussa 2005, kun vedenkorkeus nousi yli 1,5 metriin. Tuolloin esimerkiksi Kauppatori lainehti näyttävästi.

Ilmatieteen laitos ennustaa, että voimakkaat tuulet puhaltavat koko viikonlopun ajan. Tuulten seurauksena merenpinnan on arvioitu nousevan selvästi.

Ilmatieteen laitoksen meriasiantuntijan Anni Montosen mukaan merivesi noussee Helsingissä ensi yönä runsaaseen 100 senttimetriin, mikä on noin puolet enemmän kuin tavallisessa säätilassa.

Montosen mukaan tällainen vedenkorkeus on kuitenkin normaalia Helsingissä.

– 100 senttimetrin vedenkorkeus toistuu aina kerran vuodessa, Montonen huomauttaa.

Rantapoluilla tulvii

Meri tulvi pahasti Helsingissä tammikuussa 2005, kun vedenkorkeus nousi yli 1,5 metriin. Tuolloin esimerkiksi Kauppatori lainehti näyttävästi. Nyt vastaavanlaisesta ei ole siis pelkoa.

Toisaalta lievempiä tulvia Montosen mukaan voi tulla.

– On vaikea sanoa mitä vedennousu tarkoittaa yksittäisissä pisteissä, mutta tottakai vedennousu näkyy etenkin alavilla paikoilla. Esimerkiksi rantalenkkipolkuja saattaa hyvinkin mennä veden valtaan.

– Ja jos jollakin on laituri meren rannalla, niin hyvinkin voi tulla vettä laiturille.

Linnaan kumppareissa?

Linnan juhlat järjestetään itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnassa, joka on aivan Kauppatorin vieressä. Kasteleeko tulvavesi mahdollisesti Linnaan saapuvien juhlijoiden kengät?

– Ei merestä tuleva vesi ainakaan.

– Itsenäisyyspäivän ennusteet ovat vielä jokseenkin epävarmoja. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että vesi nousisi nimenomaan ensi yönä ja seuraavana hitusen vähemmän. Mutta odottelemme uusia ennusteita, Montonen toteaa.