1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinan presidentti lupasi Afrikan maille 55 miljardia euroa rahoitustukea

Presidentti Xi Jinping sanoi, että hän haluaa rakentaa suhteita Afrikan maiden kanssa tasa-arvoiselta pohjalta. Kiinaa on syytetty afrikkalaismaiden hyväksikäytöstä.

talous
Kiinan presidentti Xi Jinping Pariisin ilmastokokouksessa 30. marraskuuta.
Kiinan presidentti Xi Jinping Pariisin ilmastokokouksessa 30. marraskuuta.Etienne Laurent / EPA

Kiina lupaa Afrikan maille runsaat 55 miljardia euroa rahoitustukea kolmen vuoden aikana, presidentti Xi Jinping sanoi perjantaina.

Xi ilmoitti asiasta Etelä-Afrikan Johannesburgissa Kiinan ja Afrikan maiden yhteistyöfoorumin kokouksessa. Paikalla oli useita afrikkalaisia valtionpäämiehiä.

Presidentti Xi esitteli kokouksessa laajan kymmenkohtaisen suunnitelman yhteistyön kehittämiseksi ja kertoi, että Kiina haluaa rakentaa suhteita Afrikkaan tasa-arvoiselta pohjalta.

– Näiden kymmenen yhteistyösuunnitelman toteuttamisen varmistamiseksi Kiina päättää tarjota yhteensä 60 miljardia dollaria rahoitustukea, Xi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiina aikoo lisätä investointejaan vientituotteita valmistaviin tehtaisiin sekä rakentaa teitä, satamia ja rautateitä. Lisäksi Xi lupasi tiivistää Kiinan ja Afrikan maiden yhteistyötä väkivaltaisen radikalismin torjunnassa.

Länsimaiden tervetullut vastapaino vai hyväksikäyttäjä?

Monet afrikkalaiset pitävät Kiinaa terveenä vastapainona länsimaiden vaikutukselle Afrikassa. Läntiset hallitukset taas syyttävät Kiinaa siitä, että se sulkee silmänsä konflikteilta ja ihmisoikeusrikkomuksilta.

Kiinaa on myös syytetty Afrikan hyväksikäytöstä. Kiina on tehnyt Afrikassa useita sopimuksia, jotka ovat antaneet sille oikeuksia muun muassa kaivostoimintaan. Kiinalaiset yritykset tuovat usein mukanaan myös omaa työvoimaa, mikä tarkoittaa, ettei afrikkalaisille synny lisää työpaikkoja.

Kiinasta tuli vuonna 2009 Afrikan suurin kauppakumppani, ja Yhdysvallat jäi toiseksi.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi