1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyytikko: Finnairilla käänne parempaan

Lentoyhtiö Finnairin kannattavuudessa on tapahtumassa käänne parempaan, arvioi Evli Pankin analyytikko Jaakko Tyrväinen. Uudet rekrytoinnit on yksi askel tässä kehityksessä.

talous
Finnairin rintaneula.
Mikko Stig / Lehtikuva

Lentoyhtiö Finnair kertoi tänään historiansa suurimmasta rekrytoinnista. Yhtiöön haetaan tänä vuonna 100:aa uutta lentäjää ja 300:aa matkustamohenkilökunnan jäsentä. Finnair on tänä vuonna palkannut jo parisataa ihmistä lisää.

Evli Pankin analyytikko Jaakko Tyrväinen arvoi, että Finnairilla on tapahtumassa kannattavuudessa käänne parempaan, ja lisähenkilökunnan palkkaaminen on vain yksi askel tässä kehityksessä.

– Käänne on ollut tapahtumassa koko ajan. Rekryuutinen on sinällään kyllä mittava, sanoo Tyrväinen.

Tyrväinen muistuttaa kuitenkin, että Finnairin lentäjistä ja matkustamohenkilökunnasta osa on eläköitymässä ja poistuu vähitellen vahvuudesta vuonna 2017.

– Kun kasvatetaan kapasiteettia ja osa vanhasta henkilökunnasta poistuu 2017, niin varsinainen kasvu alkaa vuonna 2017, sanoo Tyrväinen.

Koneiden varsinainen määrän kasvukin alkaa samana vuonna, arvioi Tyrväinen.

Koko toimialan kannattavuus paranemassa

Jotta kasvava kapasitetti saadaan Aasian-lennoille, pitää kapasiteettia lisätä myös Euroopan-lennoilla, sillä merkittävä osa yhtiön matkustajista on vaihtomatkustajia. Paikkoja tulee lisää, kun uusissa koneissa on enemmän paikkoja kuin vanhoissa.

Finnair sai lokakuussa laivastoonsa ensimmäisen A350 XWB -koneen. Kaikkiaan koneita on tilattu 19.

Uudet laajarunkokoneet ovat Finnairin kasvun moottori ja lisäävät kaukoliikenteen kapasiteettia keväästä 2016 alkaen. Tyrväisen arvion mukaan lisäys tapahtuu hiljalleen.

– Finnairilla aletaan nyt lunastaa odotuksia. Konetilaukset ovat olleet pitkään tiedossa, ja yhtiö on ollut odottavassa vaiheessa. Uudet koneet ovat sinänsä iso asia. Alun perinhän niiden piti tulla aikaisemmin, joten yhtiöllä on ollut hyvää aika valmistautua tähän.

Tyrväinen huomauttaa, että kannattavuuden kehitys on kääntymässä koko toimialalla, mutta uudet konetilaukset ja rekrytoinnit parantavat Finnairin kustannuskilpailukykyä olennaisesti.

Lue seuraavaksi