Väyrynen: EKP:n elvytyksestä voi langeta lasku veronmaksajille

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mielestä EKP:n elvytystoimet voivat johtaa laskuun, jonka maksaminen lankeaa euroalueen veronmaksajille. Väyrynen pitää inflaation hallintaa toivottomana tehtävänä, paitsi jos Suomi ja muut kriisimaat eroaisivat euroalueesta.

Kotimaa
Euroopan keskuspankki.
Daniel Roland / AFP

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kritisoi Euroopan keskuspankin torstaista päätöstä jatkaa määrällistä elvytystä. EKP pyrkii vaikuttamaan inflaatioon, joka on jäämässä reilusti alle tavoitteena olevan kahden prosentin.

Väyrysen mielestä EKP pelaa uhkapeliä.

– Rahapoliittinen elvytys kasvattaa euroalueen maiden yhteisvastuuta. Jos käy huonosti, lasku lankeaa jäsenmaiden keskuspankeille ja lopulta niiden veronmaksajille, Väyrynen kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Väyrysen mielestä kahden prosentin inflaation ylläpitäminen on toivoton tehtävä, koska valtaosassa euromaita se on painunut nollaan ta jopa sen alapuolelle.

– Euroalueen kriisimaissa toteutettavat sisäiset devalvaatiot ja julkisen talouden leikkaukset johtavat väistämättä inflaation hidastumiseen ja jopa deflaatioon.

Väyrysen tarjoaa tilanteeseen tuttua ratkaisua.

– Euroopan keskuspankin inflaatiotavoite toteutuu, jos Suomi ja muut kriisimaat eroavat euroalueesta. Eroavienkin maiden kansantaloudet alkavat kasvaa ja nekin palaavat terveen inflaatiovauhdin oloihin. Kaikki hyötyvät.