1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Kosilla – Kreikka tarvitsee kipeästi apua pakolaiskriisin hoitoon

Kreikan saarille on tämän vuoden aikana tullut ainakin 650 000 turvapaikanhakijaa. Kreikalle tulijoiden rekisteröiminen on valtava haaste, johon se tarvitsee muun Euroopan apua.

Ulkomaat
Pakolaisten jättämiä pelastusliivejä Lesbos-saaren rannalla Kreikassa 3. joulukuuta.
Katso, miten EU suunnittelee saavansa turvapaikanhakijavirran hallintaan.

Eurooppaan pyrkivät taittavat muutaman kilometrin matkan Turkin puolelta Kosin saarelle huteroilla kumiveneillä. Tulijoiden määrä on talven tultua vähentynyt. Kun kesällä Kosille saapui tuhansia ihmisiä päivässä, nyt tulijoita on enää satoja.

Tilanne on Kreikalle vaikea, sillä Egeanmeren saarilla ei ole riittävästi resursseja vastaanottamiseen.

– Vaikuttaa siltä, että resurssit ovat puutteelliset. He tarvitsevat ilmeisesti vähän kaikkeen apua EU:lta, lähtien pakolaisten rekisteröinnistä ihan rajavalvontaan, Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen kertoo Kosilta.

Kreikka onkin pyytänyt EU:lta apua pohjoisen rajansa valvonnassa. Tarkoituksena on, että EU:n rajavalvontavirasto Frontex ryhtyy auttamaan Kreikkaa turvapaikanhakijoiden rekisteröinnissä rajalla.

Suomalaiset ovat jo nyt auttamassa Kosilla, jossa on rajavartioston partiovene. Sen toimikautta on päätetty jatkaa helmikuun loppuun asti. Tammikuun alussa Egeanmerelle menee vartiolaiva Merikarhu.

Turvapaikanhakijat rekisteröityvät Kreikassa

Mika Hentunen kertoo, että turvapaikanhakijat näkyvät yhä Kosin katukuvassa. Tilanne on parantunut kesästä, sillä saaren rantabulevardi ei ole enää täynnä itsekyhättyjä telttoja. Nyt tulijat majoitetaan YK:n pakolaisjärjestön telttoihin.

– He tulevat Kosille rekisteröityäkseen EU:hun. Kosilla he menevät rekisteröitymään poliisiasemalle ja sen jälkeen pyrkivät heti jatkamaan matkaansa muualle Eurooppaan, Hentunen kertoo.

Ilman rekisteröintiä matkan jatkaminen ei onnistu, sillä laivalipun ostaminen ei onnistu ilman papereita.

Sään kylmentymisestä huolimatta pakolaiset tulevat yhä Kosille huteroilla pikkuveneillä.

– Merivesi on yhä noin 20 asteista, joten sen takia matka ilmeisesti uskalletaan yhä tehdä. Tulijat ovat hyvin uskaliaita, sillä neljä-viisimetrisissä kumiveneissä on jopa yli 20 ihmistä, joita sitten yritetään pelastaa merestä, Hentunen kuvailee.

Hän kertoo, että saapuu nyt kaikenikäisiä ihmisiä. Kreikan saarille tulijoista arvioidaan olevan noin 20 prosenttia lapsia.

Lue seuraavaksi