Bloggari päätti ostaa pelkkää suomalaista vuoden ajan – helpommin sanottu kuin tehty!

Siilinjärveläinen Partasen perhe on ostanut maaliskuusta lähtien pelkästään kotimaisia tuotteita aina, kun se on ollut mahdollista. Toisinaan Suomessa valmistettuja tuotteita on joutunut etsimällä etsimään ulkomaisten seasta.

Kotimaa
Kuvassa Elcat sähköauton takana oleva suomalaisen työn tunnus.
Elcat on Suomessa tehhty, avainlippu sen todistaa.Petri Kuikka / Yle

Noin vuosi sitten siilinjärveläinen Karoliina Partanen ajatteli lukeneensa jo liikaa uutisia suomalaisten yritysten yt-neuvotteluista. Hän ryhtyi miehensä kanssa miettimään, kuinka paljon pystyisi omalla rahankäytöllään vaikuttamaan työpaikkojen pysymiseen Suomessa.

Maaliskuussa Karoliina päätti perheineen elää vuoden ajan ostaen vain suomalaisten yritysten valmistamia tuotteita. SyntyiLittle Mrs Finland -blogi (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kertoo perheensä elämänmuutoksesta.

En enää osta ulkomaalaisia vaatteita halpavaateketjuista.

Karoliina Partanen

Mikä on ollut vaikeinta?

Valtaosan ruoasta, koiranruoan, vaipat ja lastenvaatteet Karoliina perheineen on löytänyt kotimaisina suhteellisen helposti. Sen sijaan hän yllättyi siitä, miten vähän pakkasten ja kurakelien maassa on talvivaatteiden valmistajia. Myös kotimaisia naistenkenkiä on Karoliinan mielestä tarjolla turhan vähän.

Pesuaineet ja kosmetiikan Karoliina on löytänyt yhtä hajuvesipulloa lukuun ottamatta suomalaisilta valmistajilta. Jos jokin kodinkone sattuisi hajoamaan tai Partasten olisi ostettava uusi auto, perheen olisi tingittävä lupauksestaan. Myös lääkkeet ja tietyt lemmikkitarvikkeet on pakko hankkia ulkomaalaisilta valmistajilta.

Suomalaisuuslupauksen noudattaminen ei ole ollut aina helppoa. Karoliinan on täytynyt kaivella netistä tietoa eri tuotteiden valmistajista. Välillä netin selaaminen turhauttaa. Bloggari kummastelee, mikseivät esimerkiksi vaatekaupat voisi tuoda suomalaisia tuotteita näkyvämmin esille.

– Välillä mietin kaupungilla, että miksi kaikki ulkomaalainen on kaupoissa niin vahvasti esillä. Suomalaista vaihtoehtoa on vaikea löytää.

Mutta suomalaisuushan maksaa!

Monet perustelevat ulkomailla valmistettujen tuotteiden ostamista niiden halpuudella. Heille Karoliina Partasella on kiinnostava tieto: menot eivät ole kasvaneet maaliskuusta, jolloin perhe aloitti elämäntapamuutoksensa.

– Joitakin asioita olemme ostaneet vähemmän, mutta toisaalta koen, että olemme saaneet laadukkaampia asioita tilalle. Nyt en enää esimerkiksi osta ulkomaalaisia vaatteita halpavaateketjuista.

Suomessa markkinat ovat niin pienet, että jokaisella ostopäätöksellä on merkitystä.

Karoliina Partanen

Kuinka pitkälle suomalaisuuden tukemisen voi viedä rahankäytössä? Karoliina pitää 50 prosenttia realistisena tavoitteena, jos kyse on kaikista ihmiselämässä tarvittavista tavaroista.

– Uskon vilpittömästi, että tästä on oikeasti hyötyä. Amerikassa on noussut tosi vahvaksi Made in USA -liike, jossa ihmiset panostavat kotimaan markkinoihin. Suomessa markkinat ovat niin pienet, että jokaisella ostopäätöksellä on merkitystä, hän vakuuttaa.

Perjantaina 4.12. vietetään ensimmäistä Osta työtä Suomeen -päivää. Kampanjan taustalla on muun muassa Suomalaisen työn liitto.