Mies pystytti pihalleen arabiankielisen pääsy kielletty -kyltin – "Myös taloyhtiöiltä on tullut tilauksia"

Ruotsinpyhtäällä on ihmetelty liikennemerkkiä, joka on pystytetty entisen kunnantalon edustalle. Siinä lukee "pääsy kielletty" useilla kielillä, mutta ei suomeksi eikä ruotsiksi.

Kotimaa
Arabian- ja darinkielistä tekstiä liikennemerkissä talon edustalla.
Olli Törönen / Yle

LOVIISA Pienen Ruotsinpyhtään entisen kunnantalon liepeillä seisoo punainen liikennemerkki, jonka keskellä lukee "No entry". Tekstin ala- ja yläpuolella on tekstiä, joka näyttää arabialta.

Ruotsinpyhtäälle on hiljattain majoitettu turvapaikanhakijoita.

– Merkissä lukee "pääsy kielletty". Ylhäällä persiaksi tai dariksi ja alhaalla arabiaksi. Siis sama kuin keskellä englanniksi, tulkkaa Ylen suomentajatoimittaja Sampsa Peltonen.

Merkin takana on Sami Naskali, joka osti hiljattain Ruotsinpyhtään vanhan kunnantalon. Talo poistui käytöstä, kun Ruotsinpyhtään kunta liitettiin Loviisaan.

Yksityisyyttä

Naskali teki liikennemerkin, jotta ohikulkijat ymmärtävät pysyä poissa yksityisalueelta. Hän aikoo muuttaa taloon asumaan perheensä kanssa.

– Talo näyttää edelleen julkiselta rakennukselta, ja pihalla käy autoja kääntymässä. Meillä on pieni lapsi, ja haluamme yksityisyyttä, Naskali kertoo.

Siinä on käytetty paikallisilla asukkailla käytössä olevia kieliä.

Sami Naskali

Liikennemerkistä puuttuvat kuitenkin kokonaan suomen- ja ruotsinkieliset tekstit.

– Siinä on käytetty paikallisilla asukkailla käytössä olevia kieliä. Turvapaikanhakijat on huomioitu, koska heitä on majoitettu noin sadan metrin päähän talosta. Viereen on kyllä tulossa myös suomen ja ruotsin kielillä varustettu merkki, Naskali sanoo.

Vanhat pohjat käyttöön

Naskalin mukaan kunnantaloon kuuluneelle varikolle oli jätetty vanhoja, virallisia liikennemerkkipohjia, jotka hän aikoo käyttää nyt hyödykseen muun muassa banderolleja, julisteita ja mainoksia valmistavan firmansa nimissä. Hän remontoi parhaillaan varikosta tiloja yritykselleen.

– Taloyhtiöiltä on tullut tilauksia liikennemerkin lisäkilvistä, joihin tulee tekstit "yksityisalue" ja "pääsy kielletty" myös näillä muilla kielillä.

Naskali sanoo, että hänellä ei ole mitään turvapaikanhakijoita vastaan.

– Kävin heitä tapaamassakin ja lahjoitin heille television ja pelikonsolin. Suhtaudun heihin myönteisesti, mutta pienellä varauksella kuten kaikkeen muuhunkin. He ovat nyt täällä ja sen mukaan toimitaan.

Laillista touhua omalla pihalla

Liikenneviraston mukaan omatekoisten merkkien valmistaminen ja niiden esillepano on täysin laillista puuhaa niin kauan kuin merkit pystytetään yksityisalueelle.

Lahjoitin heille television ja pelikonsolin.

Sami Naskali

– Tielle ei saa asettaa mitään omatekoista, joka näyttää liikennemerkiltä. Yksityisille tonteille asennettuina ne eivät ole liikennemerkkejä, vaikka näyttävätkin siltä, toteaa liikenteenohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Liikennevirastosta.

Yksityisalueelle sijoitettuja merkkejä eivät myöskään koske mitkään muotosäännökset. Näin ollen niissä voi lukea mitä tahansa millä tahansa kielellä. Omatekoisen merkin on kuitenkin oltava reilusti tontin puolella.

Jos merkin asettaa yleiselle tielle, vaatimukset esimerkiksi kielten osalta ovat tiukat.

– Tieliikennelaki ei salli oikeissa liikennemerkeissä kolmatta kieltä, ellei tekstiä ole kirjoitettu myös suomeksi ja ruotsiksi. Pohjoisessa käy myös saame, Österman sanoo.

Voi tulla isoja riitoja

Vaikeammaksi kylttitehtailu menee silloin, jos niitä alkaa kaupata virallisina liikennemerkkeinä. Virallisen liikennemerkin on pitänyt olla CE-merkitty ja luokituslaitoksen hyväksymä tuote kesästä 2013 lähtien.

– Jos merkkejä alkaa valmistaa teollisesti myyntiin nimenomaan virallisina liikennemerkkeinä, ollaan laittomalla tiellä. CE-merkintä maksaa sen verran, että merkkejä pitää saada myytyä järjellinen määrä jotta se kannattaa.

Niiden juridinen merkitys on aina arvioitava tapauskohtaisesti.

Tuomas Österman

Österman muistuttaa, että omatekoiset merkit ovat omatekoisia myös oikeustapauksissa, jos joku ei merkkejä tottele.

– Niiden juridinen merkitys on aina arvioitava tapauskohtaisesti. Aina kun tulee joku riita, täytyy ottaa huomioon että siitä voi tulla iso riita.