1. yle.fi
  2. Uutiset

Varaudu Kainuussa 15 senttimetrin lumivaippaan ja huonoon ajokeliin

Lunta voi kertyä lyhyessä ajassa jopa 15 senttimetriä. Sakeinta lumisade on iltayöllä. Sähköyhtiö on varautunut raivaamaan puita linjoilta.

lumi
Luminen katu Kajaanissa.
Yle

Kainuussa on varauduttu viikonvaihteeksi ennustettuun myrskyyn. Esimerkiksi Loiste Sähköverkko on varannut lisäresursseja viankorjaustehtäviin ja -kalustoon sekä käyttökeskukseen. Myös metsäpalvelu-urakoitsijat sekä helikopterit ovat valmiustilassa ja tarvittaessa nopeasti käytettävissä.

– Olemme kehottaneet urakoitsijoita tankkaamaan ja huoltamaan autonsa. Heidän varallaoloaan on lisätty ja samalla myös omaa. Uskoisin, että tarpeen vaatiessa saamme 50–70 henkilöä aika helposti töihin, kertoo käyttöpäällikkö Ismo Reinikka Loisteelta.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpelan mukaan maan keskiosan yli lännestä itään kulkevaan matalapaineeseen liittyy iso sadealue, joka on jo saapunut maan länsiosaan ja on tulossa kohti Kainuuta.

– Kainuussa lumisade ajoittuu oikeastaan perjantai-ltaan ja yöhön, ja sakeinta lumisade on iltayöllä. Lauantaiaamuna lumisade alkaa olla jo Venäjän puolella. Melko lyhyessä ajassa lunta kertyy jopa 15 senttimetriä.

– Käsittääkseni Kainuussa puusto on tottunut aika suuriin lumimääriin. Jos sama lumimäärä tulisi Etelä-Suomen metsiin, niin kyllähän se olisi ihan toinen juttu, Korpela lisää.

"Puut ovat vielä aika puhtaana lumesta"

Loisteen käyttöpäällikkö Ismo Reinikan mukaan Kajaanin alueella on nollakeli, ja Ylä-Kainuussa on pakkasta on pari astetta. Verkkoalueen eteläisiin osiin on siis odotettavissa märkää lunta.

Uskomme vahvasti, että myräkästä ei ole tulossa hirveän paha, mutta varmaksi sitä ei osaa kukaan sanoa.

Ismo Reinikka.

– Puut ovat kuitenkin vielä aika puhtaana lumesta, joten toiveena on, että se ei aiheuta kovinkaan paljon vikoja. Taajama-alueilla sähköjohdot on vedetty suurimmaksi osaksi maan alle, mutta avolinjoille voi kertyä tykkylunta. Myös puita voi kallistua linjoille.

Jos sähkökatkoja tulee, niin tilannetta voi seurata Loisteen karttapalvelusta (siirryt toiseen palveluun).

– Ihmisten kannattaa varautua siten, että ladataan puhelimista akut, laitetaan patterit radioon ja kynttilät perjantai-illan kunniaksi. Uskomme vahvasti, että myräkästä ei ole tulossa hirveän paha, mutta varmaksi sitä ei osaa kukaan sanoa, Reinikka toteaa.

Päivystävä meteoroligi Paavo Korpela muistuttaa, että ajokeli muuttuu erittäin huonoksi viimeistään perjantai-iltana sakean lumisateen takia. Sää vaihtelee kuitenkin paljon.

– Lauantaipäivästä on tulossa poutainen, pilvipeite rakoilee ja aurinkokin voi pilkahdella juuri sataneella lumella. Kainuuseen saapuu kuitenkin lauantaina myöhään iltapäivällä tai illalla uusi sadealue lännestä. Sade alkaa lumena, mutta muuttii sitten aika vetiseksi sunnuntain vastaisena yönä.

Lue seuraavaksi