Varamiehenä kisoihin ja maailmanmestariksi – nyt Linnan juhliin, muttei jatkoille

Vuonna 1978 viimeksi presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla ollut mäkimestari juhli ensimmäisissä juhlissaan Kalle Päätalon kanssa. Nyt toivomuksena on tuttujen tapaaminen, onhan mäkihyppy yksi juhlien teemoista.

Kotimaa
Tapio Räisänen
Kainuun Hiihtoseuraa edustanut Tapio Räisänen voitti suurmäen maailmanmestaruuden vuonna 1978.Pentti Pekkala / Yle

Toista kertaa Linnan juhliin itsenäistä Suomea juhlimaan menossa oleva Tapio Räisänen odottaa tämän vuoden juhlan poikkeavan viimekertaisesta. Mies voitti vuonna 1978 suurmäen MM-kilpailun Lahdessa, ja pääsi Linnan juhliin ensi kertaa tuolloin. Räisäsen voittohyppyä voi katsoa Elävässä arkistossa.

– Siitä on aikaa, kun Kekkosen aikana juhlaan pääsin mukaan. Ajat ovat muuttuneet. Silloin oli 3 000 vierasta, ja presidentinlinna oli aivan täysi. Nyt olen kuullut, että sinne kutsuttu 1 800 ihmistä, eli siellä voi vähän liikkua ja seurustella tuttujen kanssa, Räisänen kertoo.

– Kutsu tuli yllätyksenä. En olettanut, että toista kertaa juhlaan pääsisin. On hieno ele, että presidentti arvostaa mäkihyppyä, Räsänen jatkaa.

Ensimmäisiä juhlia edeltänyt maailmanmestaruus tuli Räisäselle hyvin poikkeuksellisella tavalla. Ennakkosuosikki Kari Ylianttilan loukkaannuttua Räisänen nousi varamiehenä MM-joukkueeseen ja hyppäsi kultaa.

Räisänen odottaakin näkevänsä sunnuntaina paljon tuttuja. Juhlaan on kutsuttu monia mäkihyppääjiä.

– Odotan mielenkiinnolla. Viimeksi ei tuttuja päässyt tapaamaan, Kalle Päätalon kanssa silloin seurustelin koko illan. Tilanne on nyt vielä mielenkiintoisempi.

Poikkeuksellisesti parturin pakeille

Juhlaa varten Räisänen on käynyt poikkeuksellisesti parturissa.

Olen ylpeä, että olen tätä maata saanut edustaa.

Tapio Räisänen

– Yleensä en käy parturissa, ehkä parin vuoden välein. Nyt näin tämän sen verran tärkeäksi, etten luottanut vaimon saksiin.

Räisänen pukeutuu mustaan pukuun arvomerkkeineen. Etiketti on selvillä.

– Joitakin muistoja viime kerralta on. Teen kuten kaikki muutkin tekevät, silloin ei tule virheitä.

Hyppyrimäen juurelta tavoitettu Tapio Räisänen työskentelee edelleen lajin parissa. Nytkin hän oli jäädyttämässä latuja. Suomen itsenäisyys merkitsee mäkihyppymiehelle paljon.

– Isäni oli rintamaveteraani. Arvostan hänen ja kaikkien veteraanien työtä hyvin hyvin korkealle. Olen ylpeä, että olen tätä maata saanut edustaa. Se on suuri kunnia.

Vaikka tuttuja juhlassa paljon olisikin, odottaa entinen mäkihyppääjä kättelyä eniten. Jatkoille hän ei aio lähteä.

– Kyllä me menemme sieltä suoraan hotelliin, kun juhlat päättyvät.