1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Raportti: EU:n hiilivoimaloiden päästöjä rajoitettava kolme kertaa nykyistä nopeammin

Tutkimuksen mukaan 66 prosenttia Euroopan hiilivoimaloista on toiminut 30 vuotta tai kauemmin. Vanhat voimalat ovat erityisen tehottomia, saastuttavia ja taipuvaisia käyttöhäiriöille.

Saksassa Hohenhamelnin hiilivoimala työntää savua taivaalle täydellä teholla, mutta hiilen ja muiden fossiilisten polttoaineiden tulevaisuus näyttää entistä synkemmältä YK:n tietojen mukaan. Kuva: Julian Stratenschulte / EPA

Euroopan on pienennettävä hiilivoimaloidensa päästöjä kolme kertaa nopeammin kuin nykyisin, jotta EU-maat pysyvät mukana maailmanlaajuisissa tavoitteissa ilmastonmuutoksen torjumiseksi, käy ilmi tuoreesta raportista, joka on tehty Britannian Greenpeacen ja Euroopan Climate Action Networkin (siirryt toiseen palveluun) toimeksiannosta.

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan Euroopan olisi pienennettävä kivihiilen poltosta syntyviä päästöjä vuosittain keskimäärin kahdeksan prosenttia vuoteen 2040 saakka, jotta pysyttäisiin kahden asteen tavoitteessa. Ilmakehä on lämmennyt jo yhden asteen verrattuna lämpötilaan ennen teollistumista.

Tuoreen raportin mukaan EU-maiden hiilipäästöt ovat pienentyneet keskimäärin 2,3 prosenttia vuodessa yhdeksän viime vuoden aikana.

Vuonna 2014 EU-maiden hiilivoimalat päästivät kaikkiaan 762 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, raportti kertoo. Määrä vastaa tutkimuksen mukaan Ranskan, Espanjan ja Portugalin yhteenlaskettuja päästöjä. EU-maiden kaikista ilmakehää lämmittävistä kasvihuonekaasupäästöistä lähes viidennes syntyy hiilivoimaloissa. Osuus on samaa kokoluokkaa kuin koko EU:n tieliikenteen päästöt, jotka muodostavat 21 prosenttia päästöistä.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan ilmastoasioihin keskittyneen brittiajatushautomo Sandbagin (siirryt toiseen palveluun) ja ympäristöjärjestöjen verkoston Climate Action Networkin analyytikot pystyivät nyt ensimmäistä kertaa käyttämään näin laajasti tietoja Euroopan hiilivoimaloista ja määrittelemään EU:n 280 hiilivoimalan hiilidioksidipäästöt.

Britannia ehti ensimmäiseksi

Jos poliittiset johtajat haluavat todella hidastaa ilmastonmuutosta, heidän on tehtävä entistä enemmän, jotta hiilivoimalat poistetaan vaiheittain käytöstä, raportissa painotetaan. Tärkeää olisi päättää aikarajoista, mihin mennessä hiilivoimaloista luovutaan ja tehdä suunnitelmat siitä, kuinka aikarajoista pidetään kiinni.

Britannia ilmoitti äskettäin aikarajaksi kymmenen vuotta. Samoin Itävalta kertoo luopuvansa hiilivoimaloista kokonaan, kun maan viimeinen hiilivoimala sulkeutuu 2025. Suomi on maininnut luopuvansa hiilivoimaloista ensi vuosikymmenellä. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona, että Hanasaaren hiilivoimalaitos suljetaan vuoteen 2024 mennessä. Se aloitti toimintansa 1974.

Tutkimuksen mukaan 66 prosenttia Euroopan hiilivoimaloista on toiminut 30 vuotta tai kauemmin. Vanhat voimalat ovat erityisen tehottomia, saastuttavia ja taipuvaisia käyttöhäiriöille.

2040 on tärkeä rajapyykki

Energiajärjestö IEA:n mukaan hiilivoimaloiden osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on lähes kolmannes. Järjestö on varoittanut, että maailman kivihiilipäästöt on puolitettava vuoteen 2030 mennessä ja niistä pitäisi päästä lähes kokonaan eroon vuoteen 2040 mennessä, jos lämpeneminen todella halutaan pysäyttää kahteen asteeseen, verrattuna teollistumista edeltäneisiin lukemiin.

YK:n ilmastokokous on parhaillaan koolla Pariisissa. Kaksi viikkoa kestävässä kokouksessa on tarkoitus saada aikaan uusi ilmastosopimus päästöjen torppaamiseksi.