Tallinnan-aluksia peruttu, mantereellakin kovaa tuulta

Keskellä Suomea sataa sakeasti lunta, mikä muuttaa ajokelin surkeaksi. Myrsky myllertää merellä ja voi aiheuttaa siellä kymmenmetrisiä aaltoja.

Kotimaa
Kovan tuulen nostama aallokko lyö Uunisaaren rantaan Helsingissä
Kovan tuulen nostama aallokko lyö Uunisaaren rantaan Helsingissä 30. marraskuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Myrskyisä viikonloppu on alkanut merellä. Ilmatieteen laitos on antanut korkeimman mahdollisen aallokkovaroituksen eteläisille merialueille.

– Näitä ei anneta edes joka vuosi. Nyt on kyseessä ensimmäinen tällainen varoitus tänä vuonna, Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo kolmiportaisesta varoitusasteikosta.

Tuulen ja aaltojen lisäksi tiedossa on meriveden nousua. Helsingissä nousu voi olla yli metrin, Huutonen huomauttaa.

– Sunnuntaina vesi voi nousta vielä korkeammalle, jopa 120 senttiä, Huutonen sanoo.

Aallot yli kymmenen metriä

Ahvenanmaan ympäristössä ja lounaisilla merialueilla on mitattu tuulen nopeudeksi puuskissa 27 metriä sekunnissa eli yli myrskyrajan.

Helsingin ja Tallinnan väliä liikennoivä Linda Line -laivayhtiö on perunut kaikki perjantaiset kuljetukset. Suuremmilla aluksilla risteilevät varustamot eivät ole tehneet peruutuksia.

Merellä on nyt Suomen puolella tuulisempaa kuin viime viikonloppuna Ruotsissa nimetyssä Gorm-myrskyssä. Meteorologi Matti Huutonen kertoo, että yksittäiset aallot voivat olla yli kymmenen metriä korkeita.

– Keskimääräinen aallonkorkeus on seitsemän metriä, Huutonen sanoo.

Myös maa-alueilla on jo mitattu kovia puuskatuulia – Turun Artukaisissa ja Helsingin Vuosaaressa yli 18 metriä sekunnissa. Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan alueilla on voimassa mahdollisesti vaarallisen tuulen varoitus.

perjantain varoitukset
Yle

Sateet tuovat erittäin huonon ajokelin

Keskisessä Suomessa on puolestaan satanut sakeasti lunta. Ajokeli on huono ja muuttuu iltaa kohden paikoin vielä vaarallisemmaksi. Erittäin huonon kelin varoitus on annettu Keski-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle lumi- ja räntäsateen vuoksi. Ympäröivissä maakunnissa ajokeli on huono.

Sääennusteessa kovimmat tuulet osuvat perjantai-illalle ja lauantaiyölle. Maan eteläosassa tuuli voi maa-alueillakin olla vaarallisen voimakasta.

Lauantaina päivällä tuuli on tilapäisesti heikompaa. Lauantai-illan ja sunnuntaiyön mittaan tuuli kuitenkin voimistuu, ja itsenäisyyspäivää vietetään hyvin tuulisessa säässä varsinkin maan eteläosassa.

Toistaiseksi tiedossa ei ole puuskatuulien aiheuttamia laajoja sähkökatkoja.

Oletko lähdössä perjantaina laivaristeilylle Itämerelle? Lähetä meille uutiskuva myrskystä tai kerro kokemuksistasi tällä lomakkeella. Jos olet tarvittaessa käytettävissä haastatteluun, jätä myös yhteystietosi.

Yle seuraa myrskyn mahdollisia tuhoja ja vaikutuksia netissä ja tarvittaessa myös alueellisissa ylimääräisissä radiolähetyksissä.