Saudi-Arabia haluaa pitää Iranin polvillaan - mutta öljyase vahingoittaa sitä itseäänkin

Saudit haluavat padota arkkivihollisensa Iranin valtaa - ja käyttävät siinä lyömäaseena öljyn hintaa. Taistelu Persianlahden hegemoniasta on käynnissä: pakotteista vapautuva Iran haluaa mahdiksi naapurinsa rinnalle. Mutta johtavana Opec-maana Saudi-Arabialla on runsaasti valtaa.

Ulkomaat
Khuraisin öljykenttä Saudi-Arabiassa.
Khuraisin öljykenttä Saudi-Arabiassa.Ali Haider / EPA

Öljynviejämaiden järjestössä Opecissa käydään ankaraa vääntöä tuotantokatoista ja hinnoista. Samalla alueen johtavat muslimivaltiot Saudi-Arabia ja Iran taistelevat alueen johtovaltion asemasta.

Öljyn hinta romahti noin vuosi sitten ja se on nyt likimain halvimmillaan kuuteen vuoteen. Hinta barrelilta on noin 40 dollaria. Tämä on johtanut valtiontalouden kriisiin useissa öljymaissa.

Öljyn hintaa pidetään alhaalla

Hinnan romahduksesta pahimmin kärsivät Opec-maat, esimerkiksi Venezuela, Algeria ja Iran yrittävät painostaa Opecia tuotannon leikkauksiin, mutta järjestön vahvin jäsenmaa Saudi-Arabia ei ole tähän taipunut.

Näin ennustetaan käyvän myös Wienissä tänään perjantaina alkaneessa Opecin kokouksessa: tuotantoa ei supisteta, mikä merkitsee öljyn hinnan pysymistä matalana.

Isoilla tuotantomäärillä ja öljyn halpuudella Saudi-Arabia pelaa alueellista valtapeliään ja samalla asettuu Yhdysvaltain öljyteollisuutta vastaan. Se yrittää ajaa vaikeuksiin Yhdysvaltain nousevan liuskeöljyteollisuuden.

Iran murtautumassa takaisin voimatekijäksi

Alueen valtapelissä Saudi-Arabian tarkoitus on pitää Iran mahdollisimman heikkona. Iran on vapautumassa kansainvälisistä talouspakotteista, jotka sille langetettiin epäillyn ydinasehankkeen vuoksi.

Jos Iranin pakotteet puretaan ensi vuoden aikana, markkinoille tulisi puolesta miljoonasta miljoonaan barrelia lisää öljyä päivässä. Saudi-Arabian öljynvienti on runsaat seitsemän miljoonaa barrelia päivässä.

Shiialaisten uskonmiesten johtama Iran on Saudi-Arabian arkkivihollinen alueella. Saudi-Arabiassa vallitsee jyrkän linjan sunnilainen, wahhabisuuntausta edustava hallinto.

Jemenin sisällissota kiristi välejä entisestään

Saudi-Arabian ja Iranin välit ovat kärjistyneet mm. Jemenin sisällissodan vuoksi.

Saudi-Arabian uusi kuningas Salman.
Saudi-Arabian uusi kuningas Salman.Olivier Douliery / EPA

Saudi-Arabian uusi kuningas Salman aloitti maaliskuussa Jemenin pommitukset – kohteena ovat mm. huthikapinalliset, joita Iran tukee.

”Saudi-Arabian kuningasperheen tähänastinen, varovaisen diplomaattinen linja on korvautunut impulsiivisella interventiopolitiikalla”, kirjoittaa Saksan ulkomaantiedustelu raportissaan Die Welt –lehden mukaan.

Uudella kuninkaalla ja hänen nuorella lähipiirillään katsotaan olevan haluja profiloitua arabimaailman uusina johtajina. Siihen Saudi-Arabialle tuo selkänojaa rooli maailman suurimpana öljynviejänä ja toiseksi suurimpana öljyntuottajana. Sen öljyvarannot ovat toiseksi suurimmat maailmassa.

Iran uusii infrastruktuuriaan

Myös Iranilla on huomattavat öljyrikkaudet, ja se valmistautuu vauhdilla pakotteiden jälkeiseen aikaan. Vanhentunutta infrastruktuuria uusitaan parhaillaan maan lounaisosan öljykentillä.

On arvioitu, että vuoden kuluttua Iran tuottaisi 4,3 miljoonaa barrelia päivässä. Sen edellä olisi vain Saudi-Arabia 9,7 miljoonan barrelin päivätuotannollaan.

Saudi-Arabia haluaa pitää Iranin polvillaan – jos öljynhinta nousisi takaisin vaikkapa 80 dollariin barrelilta, Iraninkin tulot tuplaantuisivat. Ja lisätulot toisivat Teheranin hengelliselle johdolle väistämättä myös sananvaltaa.

Mahshahrin öljyjalostamo Iranissa.
Mahshahrin öljyjalostamo Iranissa.Abedin Taherkenareh / EPA

Saudit ostaneet öljytuloilla yhteiskuntarauhaa

Ei öljyn hinnan alhaalla pitäminen ole ongelmatonta saudeillekaan. Halpa öljy vie valtiolta tuloja, mutta silti hallitus pitää yllä korkeaa kulutustasoa.

Öljyn mahdollistamilla sosiaalisilla ohjelmilla on suuri poliittinen merkitys. Vuonna 2011 arabikevään kaataessa hallintoja muissa alueen maissa, Saudi-Arabia osti yhteiskuntarauhaa jakamalla öljyrahaa kansalle uusina etuina.

Mutta tällä hetkellä saudit elävät yli varojensa – öljynvientitulot ovat pienemmät kuin tuonnin arvo maahan. On arvioitu, että viidessä vuodessa valuuttavarannot on syöty.

Lisäksi: Jemenissä käytävä sota maksaa paljon. Hallinnon vastaista liikehdintää ei kuitenkaan Saudi-Arabiassa pääse syntymään, sillä poliittiset oikeudet vanhoillisessa kuningaskunnassa ovat näennäisiä.

Saudi-Arabia häiritsee liuskeöljyn kehitystä

Samaan aikaan, kun Saudi-Arabia käyttää öljyn hintaa valtapelinsä aseena, maailmalla jo valmistaudutaan öljyn jälkeiseen aikaan. Vaihtoehtoisia energialähteitä kehitetään - Saudi-Arabian strategiana on hidastaa Yhdysvaltain liuskeöljyteollisuuden kehitystä öljyn hintaa polkemalla. Näin saudit pyrkivät varjelemaan omaa markkina-asemaansa tärkeimpänä energiantuottajana mahdollisimman pitkään.

Saudi-Arabian taipumattomuus öljyntuotannon leikkausvaatimusten edessä on suututtanut pienemmät Opec-maat. Venezuela on vaatinut viiden prosentin leikkausta Opec-maiden öljyntuotantoon. Saudi-Arabia ei ole lämmennyt ajatukselle.

Algerian entinen öljyministeri Nordine Ait-Laoussine sanoo, että Algerian olisi syytä harkita eroa koko Opecista.

– Mitä järkeä on kuulua kartelliin, joka ajaa pelkästään Saudi-Arabian etuja eikä palvele muita jäsenmaita, Ait-Laoussine kysyy.

Ylituotantoon ei ratkaisua luvassa

On luultava, että Opec ei leikkaa öljyntuotantoaan perjantain kokouksessaan Wienissä. Tämä pahentaa ylituotantokriisiä, jota jo nyt kuvaillaan järjestön 55-vuotisen historian pahimmaksi.

Saudi-Arabia on ilmoittanut olevansa valmis harkitsemaan tuotannon leikkauksia, jos Opec-maista Iran ja Irak leikkaavat omaa tuotantoaan ja ulkopuolisista maista Venäjä tulee mukaan rajoituksiin.

Tawken öljykenttä Irakin pohjoisosissa.
Tawken öljykenttä Irakin pohjoisosissa.Kamal Akrayi / EPA

Iran on vastannut, että se harkitsee leikkauksia vasta, kun se on saavuttanut sallitun tuotantotason – josta se on jäänyt jälkeen talouspakotteiden takia. Venäjä on puolestaan torjunut vaatimuksen. Se haluaa Opecin leikkaavan tuotantoaan, jotta öljyn hinta vihdoin kääntyisi nousuun.

Eli lopulta ratkaisu on Saudi-Arabian käsissä. Ja sen etu on lyödä Irania ja tuottaa samalla harmia Yhdysvaltain liuskeöljyn kehittäjille.