Hotellien ovet ovat kiinni jouluna – kaupunkijoulu ei kiinnosta matkailijaa

Majapaikkaa hakevalle satunnaiselle matkailijalle joulunaika voi tuoda yllätyksen. Esimerkiksi Kajaanissa hotellitasoista majoitustilaa on tarjolla vähän, koska monet hotellit sulkevat ovensa jouluksi. Tilanne ei ole uusi, mutta edeltäviä joulunaikoja laajempi.

Kotimaa
Kauppakadun jouluvalot Kajaanissa.
Laura Tolonen / Yle

Pikkujoulukausi on parhaillaan menossa ja kattaukset ovat sitä myöden. Pöydät notkuvat perinteistä jouluruokaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että joulunaikana kattaukset olisivat tarjolla asiakkaille. Esimerkiksi perinteisesti jouluna auki ollut Hotelli Kajaani on tänä jouluna kiinni.

– Tässä on lähellä Vuokatti, Kuusamo, Ruka, Levi ja Saariselkä. Matkailijat pysähtyvät tänne mennessä ja tullessa, mutta joulua ei tänne jäädä viettämään, kertoo Hotelli Kajaanin johtaja Arja Virtanen.

Kinkku-laatikko-humppa kestää viikkoja

Kajaanissa hotellitasoista majoitusta on tarjolla jouluna vain yhdessä paikassa. Rinnekeskukset ja niiden ympärillä olevat hotellit alkavat olla täynnä, tarjolla on enää muutamia huoneita tai mökkejä. Silti kaupunkimajoitus ei kiehdo matkaajia, ei ainakaan Kajaanissa.

Matkailijat pysähtyvät tänne mennessä ja tullessa, mutta joulua ei tänne jäädä viettämään.

Arja Virtanen

– Tämä on varmasti suurin syy siihen, miksi hotellit ovat kiinni. Toinen syy on se, että haluamme viettää joulun oman perheen kesken. Olemme antaneet aikaisemmin oman vapaa-aikamme asiakkaiden käyttöön. Ennen joulua kinkku-laatikko-humppaa on vietetty kuudesta kahdeksaan viikkoa ja sen jälkeen on kuin maalin olisi tultu, hymähtää Virtanen.

Kajaanilaista hotellia pyörittävä Arja Virtanen uskoo tulevien joulujen tilanteiden olevan samanlainen. Virtanen suhtautuu myönteisesti ehdotukseen, jossa paikalliset yrittäjät sopisivat etukäteen joulujen aukioloajoista.

– Vuorovuodet olisi tosi hyvä idea. Sovittaisiin kuka on auki ja kuka on kiinni, ja samalla annettaisiin vapaata itse kullekin tasaiseen tahtiin, sanoo Arja Virtanen.