1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

”Ei välttämättä kannata liikkua yksin pimeällä” – heinolalaiskoulu lähetti oppilailleen varoitteluviestin

Heinolalainen Lyseonmäen koulu päätti kehottaa nuoria tyttöjä välttämään ulkona liikkumista pimeällä. Poliisille on jätetty tutkintapyyntö yläkouluikäisen tytön humalaan juottamisesta ja siihen liittyvästä kähminnästä.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Heinolan torilla tapahtuneet välikohtaukset ovat saaneet nuoret ja heidän vanhempansa varpailleen.

Lyseonmäen koulun rehtori Virpi Kivistö kertoo, että oppilaiden vanhemmat ovat olleet yhteydessä ja toivoneet koulun reagoivan asiaan jollakin tavoin.

Huoltajilta on tullut tietoa, että opekolaiset ovat tarjonneet väkeviä alkoholijuomia alaikäisille nuorille.

Virpi Kivistö

Heinolassa herätti runsasta keskustelua marraskuun lopulla sattunut välikohtaus, jossa Viittakivi Oy:n Heinolan vastaanottokeskuksessa asuvan kahden aikuisen miehen ja yhden alaikäisen pojan epäillään käyneen käsiksi paikalliseen 17-vuotiaaseen tyttöön.

Päällekarkausepäilyjen lisäksi koulua työllistävät epäilyt siitä, että turvapaikanhakijat olisivat tarjonneet alkoholia alaikäisille.

Vanhemmilta nousseen huolen mukaan koulun oppilaat ovat juopotelleet Viittakivi Oy:n, eli Opekon vastaanottokeskuksen asukkaiden kanssa Heinolan torilla.

– Huoltajilta on tullut tietoa, että opekolaiset ovat tarjonneet karkkia, tupakkaa ja olutta sekä myös väkeviä alkoholijuomia alaikäisille nuorille, Kivistö toteaa.

Kivistö kertoo myös, että juopottelun lisäksi koulussa opiskelevat tytöt ovat joutuneet jonkinasteisen väkivallan kohteeksi.

Torilla tapahtuneen juopottelun ja oppilaiden vanhemmilta kuultujen päällekarkausepäilyjen takia koulu päätti tiedottaa oppilaitaan ja ohjata heidän vapaa-ajan käyttäytymistään asialliseen suuntaan.

Myös poliisi vahvistaa, että päällekarkausepäilyjen vuoksi poliisiin on oltu yhteydessä. Hämeen poliisista kerrotaan, että  yläkouluikäisen nuoren mahdollisesta humalaan juottamisesta ja kähmimisestä on jätetty tutkintapyyntö.

Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimenpiteitä

Heinolan sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-Oja kertoo pitävänsä poikkeuksellisena sitä, että koulu lähettää varoitteluviestin oppilailleen.

Nuoret uudet oppilaat ja valmistavan opetuksen luokat ovat lämpimästi tervetulleita kaupunkiin.

Pirjo Hepo-Oja

Hänen mukaansa ei ole tyypillistä, että koulu ohjeistaa nuoria siitä miten heidän tulisi viettää vapaa-aikaansa.

– Koulu teki tässä suhteen oman päätöksen. Syynä tähän on se, että torilla on ollut tapahtumia, joissa on ollut osallisina heidän oppilaitaan ja aikuisia miehiä. Sen jälkeen tuli runsaasti yhteydenottoja, joten koulu koki velvollisuudekseen reagoida tilanteeseen, Hepo-Oja summaa.

Koulun mielestä yksin liikkumista pimeällä on syytä välttää

Lyseonmäen koulun oppilailleen lähettämässä tiedotteessa kehotetaan tyttöjä miettimään millainen vaikutus rennolla ja vapaalla käyttäytymisellä voi olla muualla kuin Suomessa.

Tiedotteessa todetaan myös, että nuorten tyttöjen ei välttämättä kannata kävellä pimeällä yksin, eikä ottaa katsekontaktia isompaan miesjoukkoon.

Tiedotteen varoittelevasta sävystä huolimatta Lyseonmäen koulu ja koko Heinolan sivistystoimi suhtautuvat positiivisesti uusiin turvapaikanhakijaoppilaisiin.

– Nuoret uudet oppilaat ja valmistavan opetuksen luokat ovat lämpimästi tervetulleita kaupunkiin, Hepo-Oja summaa.