Poliisi ei tehnyt rikosilmoitusta Hennalan kahakasta – poliisitarkastaja pitää outona

Hennalan vastaanottokeskuksessa sattui marraskuun alussa kahakka, jossa poliisi käytti pamppua ja kaasua uhkaavan tilanteen taltuttamiseen. Vielä on epäselvää, tapahtuiko rikosta.

Kotimaa
Poliiseja Hennalan hätämajoitusyksikössä.
Heikki Ahonen / Yle

Poliisi selvittää, onko sillä opittavaa Hennalan hätämajoituskeskuksessa sattuneesta välikohtauksesta turvapaikanhakijoiden kanssa. Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen kertoo, että poliisi miettii antaako tapaus aihetta taktisen toiminnan suunnitteluun, ennakkovarautumiseen ja varustehankintaan.

Hennalassa sattui marraskuun alussa välikohtaus, jossa useat poliisipartiot joutuivat kymmenien turvapaikanhakijoijen uhkaavan käytöksen kohteeksi. Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan miesjoukon piirittämä poliisipartio joutui pakenemaan uhkaavaa tilannetta käyttämällä kaasua ja patukkaa.

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen on Ylelle vaitonaisempi tapauksesta.

– En nyt sanoisi, että on ollut piiritystilanne, ennen kuin saan tarkemmin selvitykset siitä.

– Ainakin kaasua ja patukkaa on käytetty. Mielestäni sieltä ei ole jouduttu pakenemaan. Poliisi on suorittanut tehtävän loppuun ja tehtävän suorittamiseen on jouduttu käyttämään kaasua ja patukkaa, sanoo Seppänen.

Seppäsen mukaan asiasta ei ole tehty yhtään rikosilmoitusta.

Harvinainen tapaus

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Savolainen ihmettelee, ettei rikosilmoitusta ole tehty, jos tilanteessa on käytetty pamppua ja kaasua.

– Jos itse olisin poliisipartiossa ja löisin ihmistä patukalla sekä antaisin kaasua, niin siinä tapauksessa kohde joutuisi myös kiinniotetuksi virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Jos poliisimiesten päälle on käyty, se on ilman muuta rikosasia, sanoo Savolainen.

Savolainen korostaa, ettei tunne tapauksen yksityiskohtia. Kaiken kaikkiaan hän pitää Hennalan tapausta erittäin harvinaisena.

– Tällaisia tapauksia, jossa viisikymmentä miestä tulee niin, että muodostuu uhkaava tilanne, on ollut muutamia. Niistä on päästy keskustellen ulos, eikä väkivaltaa ole käytetty. Mutta se, että olisi joutunut käyttämään voimaa päästäkseen ulos, on oman käsitykseni mukaan ainutkertaista, sanoo poliisitarkastaja Marko Savolainen.

Hämeen poliisin apulaispoliiisipäällikkö Tero Seppäsen mukaan sisäisessä selvityksessä tutkitaan myös sitä, miksi rikosilmoitusta ei ole tehty. Selvityksessä ei kuitenkaan tutkita poliisin voimankäyttöä.