Nasta juttu - lenkkeily sujuu talvellakin vaivattomasti oikeanlaisilla kengillä

Kun talvi saapuu, niin autot saavat alleen nasta- tai kitkarenkaat. Sama temppu kannattaa tehdä myös omille jaloille, mikäli haluaa liikkua turvallisesti jäisillä keleillä. Talvikeleille on nykyään tarjolla erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivia nastakenkiä.

terveys
Nastakengän jälki puhtaalla lumella.
Juha Hintsala / Yle

Ensimmäiset nastakengät tuntuivat aikoinaan lähinnä laskettelumonoilta, ei niinkään kävelyyn tehdyiltä kengiltä. Teknologia on ottanut myös nastakengissä hurjan harppauksen eteenpäin. Nastakenkien käyttömukavuus on nykyään lähes nastattomien veroista.

– Nastakenkiä löytyy eri-ikäisille käyttäjäryhmille halutun käyttötarkoituksen mukaan. Marras-joulukuun kenkämyynti keskittyy hyvin pitkälle juuri nastakenkiin, kertoo Intersport Oulu Joutsensillan jalkineosaston vastaava Tero Schroderus.

Myös juoksijat ovat ottaneet hyvin vastaan nastoitetut lenkkarit. Talven jäisillä teillä nastakenkäjuoksussa rentous ja turvallisuus ovat aivan eri luokkaa kuin nastattomilla tossuilla juostaessa. Nastalenkkareiden mallisto onkin monipuolistunut ja kehittynyt aiempaan verrattuna.

Nastakenkiä on tultu hakemaan kaupasta jopa käsi paketissa.

Tero Schroderus

– Nykyään on paljon aktiivisia, ympäri vuoden juoksua harrastavia liikkujia. Vaikka tienpinnat olisivat aivan jäiset, niin hyviin nastakenkiin voi aina luottaa. Kengissä nastojen lukumäärä on yleensä 10–20 välillä. Nastojen oikea sijoittelu ja niiden riittävä määrä takaavat parhaan pidon niin juoksussa kuin kävelyssäkin, Schroderus tietää.

Entiseen ei ole paluuta

Jos aiempaa kokemusta liukkaalla pitävistä kengistä ei ole, niin eron kyllä huomaa. Entisiin talviliikuntakenkiin ei ole yleensä paluuta, kun on kokeillut nastakenkiä talviolosuhteissa.

– Nastateknologia on kehittynyt viime vuosina oikeaan suuntaan. Nasta ei ole jäykkä, vaan se joustaa aavistuksen verran välipohjan sisään paljaalla asfaltilla liikuttaessa. Samalla se tekee myös liikkumisen mukavaksi ja lisäksi se säästää nastaa. Jäiselle alustalle astuttaessa nasta tarraa tiukasti kiinni tien pintaan, Schroderus selvittää.

Lumiolosuhteissa nastattomat kengät eivät ole suuri ongelma, jos pohjakuviointi on oikeanlainen. Mutta kun keli muuttuu liukkaaksi, on nastakenkä hyvä valinta niin juoksutekniikan kuin loukkaantumisriskin vuoksi.

– Jäisillä keleillä kesälenkkareilla juosseet valittavat usein, että lihaksisto on jumissa. Pahimmissa tapauksissa nastakenkiä on tultu hakemaan kaupasta jopa käsi paketissa, muistaa Tero Schroderus.

Laattalattialla liukkaat

Kotioloissa ei nastakengällä kannata kävellä ainakaan laminaattiparketilla, sen tietävät kaikki kenkiä kokeilleet. Nastakenkä on laattalattialla liukas, mutta nastasuojia voi käyttää nastojen päällä. Näin kauppareissukin onnistuu nastakengät jalassa.

Nastakenkien hintahaitari vaihtelee urheiluliikkeissä 140- 200 euron välillä, halvempia mallejakin kaupoista löytyy.