1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lentomatkustajien tiedot talteen viideksi vuodeksi – EU lähellä sopua

Myös EU-parlamentin odotetaan hyväksyvän ehdotuksen lentomatkustajien tietojen rekisteröinnistä.

Kuva: Yle

Lentomatkustajien tietoja alettaneen kerätä talteen kaikissa Euroopan maissa. Tiedot ovat viranomaisten käytettävissä puoli vuotta. Sen jälkeen niitä voidaan käyttää vielä tutkinnassa tietyin ehdoin, kunnes tiedot tuhotaan viiden vuoden päästä.

Rekistereihin tallennetaan EU:n ja muiden maiden välisten lentojen matkustajatiedot. Näin viranomaiset voivat seurata, ketkä ovat lentäneet esimerkiksi Lähi-idän konfliktialueille. Lainsäädäntö sai vauhti Pariisin terrori-iskuista.

Passenger name register- eli PNR-direktiivistä on taisteltu EU:ssa viisi vuotta. Lain sisällöstä on alustavasti sovittu jäsenmaiden ja parlamentin kesken, ja tänään sisäministerit hyväksyivät lain. Parlamentti äänestää vielä asiasta.

Loppumetreillä vaikeuksia oli siinä, kerätäänkö talteen myös EU:n sisäisten lentojen ja tilauslentojen matkustajatiedot. Parlamentissa on ollut pelkoja, että laki vie ihmisiltä yksityisyyden. Kompromissina päädyttiin siihen, että sisäisten lentojen ja chartereiden tietojen säilyttäminen on vapaaehtoista. Kaikki EU-maat kuitenkin ilmoittivat keräävänsä myös nämä tiedot.

Koska direktiivin tekeminen Brysselissä on kestänyt niin kauan, useimmat jäsenmaat ovat sillä välin säätäneet jo oman lakinsa matkustajatietojen keräämisestä. Myös Suomella on jo laki voimassa.