1. yle.fi
  2. Uutiset

Jääspeedwaytä järven jäällä – jännitystä, pelkoa ja nautintoa

Ylitornion Reväsjärven jäällä pidetään viikonvaihteessa kansainväliset jääspeedwayn harjoitukset. Valmentajien joukossa on mm. lajin ainoa suomalainen maailmanmestari Jarmo Hirvasoja. Tammikuussa Ylitornion Ainiovaarassa järjestetään lajin mm-karsinnat.

Kotimaan uutiset
Australialainen Andrew Barret
Jarno Tiihonen / Yle

Ylitorniolla tehdään viikonvaihteessa Suomen jääspeedwayn historiaa, kun kansainvälinen moottoripyöräilyliitto FIM järjestää ensimmäistä kertaa kansainväliset harjoitukset Suomessa.

Reväsjärven jäällä on kuskeja seitsemästä maasta eli Suomen lisäksi Australiasta, Itävallasta, Saksasta, Hollannista, Norjasta, Ruotsista ja Venäjältä.

– 18 otettiin. Tulijoita olisi ollut enemmän, kertoo harjoituksia johtava Jouni Seppänen.

Ylitornion näkökulmasta tämä on vasta alkusoittoa, sillä tammikuussa paikkakunnalla järjestetään mm-kisojen karsinta.

– Lisäksi tavoitteena on saada Ylitorniolle joukkueiden mm-kilpailu viiden vuoden sisään, Seppänen kertoo.

Reväsjärven tapahtumalla on lisäpanos suomalaisille osallistujille, koska harjoitusten sujuminen vaikuttaa mm-karsintaan pääsevien suomalaisten valintaan.

Suomella on yksi maailmanmestari

Jääspeedwayn ylivoimainen mahtimaa on Venäjä. Maailmanmestaruudesta on ajettu vuodesta -66 lähtien ja vain seitsemän kertaa voitto on mennyt Venäjän tai Neuvostoliiton ulkopuolella. Suomeen mm-titteli on tullut kerran ja sen toi vuonna -90 Jarmo Hirvasoja.

– Kivahan se oli, kun sitä oli jahdannut monta vuotta. Heillä oli tosi raaka joukkue, kun heitä oli kahdeksan samassa kilapilussa ja minä olin yksin suomalaisena, Hirvasoja muistelee.

Hirvasoja on Ylitornion tapahtumassa valmentajan ominaisuudessa. Aivan ennakkosuosikkeja suomalaiset eivät ole tulevassa mm-mittelössä.

– Pari miestä kun saataisiin GP-sarjaan, niin se olisi jo todella sensaatio.

Renkaiden piikit syövät jäätä aika lailla

Ylitornion Reväsjärven jään paksuus on parikymmentä senttiä ja jään alla on pari metriä vettä. Yhdessä moottoripyörän renkaissa on noin 300 28 millin pituista piikkiä, jotka päivän aikana raastavat jäästä puolet pois.

Piikit jääspeedwaytä ajettavassa moottoripyörässä
Jarno Tiihonen / Yle

Jääspeedway on hurja laji. Idea on sinänsä yksinkertainen, kun jäällä ajetaan ovaalinmuotoista rataa vastapäivään ja nopein voittaa

– Siinä on jännitys, pelko ja nautinto niin lähellä toisiaan, että niitä ei voi edes erottaa, Hirvasoja kuvaa.

Lue seuraavaksi