Merellä varaudutaan kovaan aallokkoon – "tax-free-tuotteet kelmuihin"

Isot varustamot Tallink Silja Line ja Viking Line eivät ole tehneet myrskyn vuoksi peruutuksia, mutta laivoilla varaudutaan kovaan aallokkoon. Muutoksia voi tulla muun muassa laivoilla nähtävään ohjelmaan sekä matkan aikatauluihin.

Kotimaa
Kovan tuulen nostama aallokko lyö Uunisaaren rantaan Helsingissä
Kovan tuulen nostama aallokko lyö Uunisaaren rantaan Helsingissä 30. marraskuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Viikonlopuksi ennustettu myrsky on jo nostanut tuulennopeuksia ja aallonkorkeuksia Itämerellä. Risteilyvieraalle myrskyn kourissa vellova meri ja aalloissa kelluva laiva voivat herättää ikäviä tunteita. Laivayhtiöiltä kuitenkin vakuutetaan, että isoille risteilyaluksille kysymys on aika normaalista syysmyrskystä.

– Laivan henkilökunnan näkökulmasta tämä on ihan normaalitilanne, mutta toki matkustajalle matka voi kovassa aallokossa tuntua epämukavalta, sanoo viestintäjohtaja Marika Nöjd Tallink Siljalta.

Hänen mukaan matka voi kovasta tuulesta huolimatta olla hyvinkin tasainen riippuen laivan kulkusuunnasta.

– Itämeri on suuri meri ja sen tuuliolosuhteet vaihtelevat paljon. Esimerkiksi jonkun kohdalla matka voi kovasta tuulesta huolimatta olla tasainen, jos laiva matkaa myötätuulessa, Nöjd selventää.

Kovaan aallokkoon varaudutaan laivoilla kuitenkin esimerkiksi kelmuamalla tax-freen tuotteet sekä ravintoloiden astiahyllyt, jotta esineet eivät pääse putoamaan.

– Lisäksi matkustajia kehotetaan välttämään menoa kannelle ja joitakin illan ohjelmanumeroita saatetaan esiintyjien turvallisuuden vuoksi joutua perumaan. Käytävillä saatetaan myös jakaa oksennuspusseja, mikäli huomataan huonovointisuutta, sanoo Nöjd.

Kova merenkäynti voi aiheuttaa myöhästymisiä

Helsingin ja Tallinnan väliä liikennöivä Linda Line -laivayhtiö on jo perunut kaikki perjantaiset kuljetukset. Suuremmilla aluksilla risteilevät varustamot eivät ole tehneet peruutuksia.

Viking Linelta kuitenkin kerrotaan, että yhdeksän aikoihin illalla Suomesta Tukholmaan lähtevä Viking Grace ei välttämättä pysähdy Ahvenanmaalla Långnäsin satamassa.

– Se riippuu lopulta ihan siitä, millaiset tuuliolosuhteet siihen aikaan yöllä on. Satamaan on kovalla tuulella vaikea ajaa ja kapteeni voi tehdä ratkaisun ajaa sataman ohi. Matkustajia kyllä tiedotetaan tästä mahdollisuudesta, sanoo tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström Viking Linelta.

Hänen mukaan sää voi myös vaikuttaa laivojen aikatauluihin tänään ja huomenna.

– Myrskyssä laivojen nopeuksia saatetaan hieman hiljentää, jotta keinuminen ei olisi niin kovaa ja matka olisi näin matkustajille miellyttävämpi. Tämä voi aiheuttaa joitakin myöhästymisiä, sanoo Boijer-Svahnström.

Oletko laivaristeilyllä Itämerellä? Lähetä meille uutiskuva myrskystä tai kerro kokemuksistasi tällä lomakkeella. Jos olet tarvittaessa käytettävissä haastatteluun, jätä myös yhteystietosi.

Yle seuraa myrskyn mahdollisia tuhoja ja vaikutuksia netissä ja tarvittaessa myös alueellisissa ylimääräisissä radiolähetyksissä.