Kritiikki puun polton päästöttömyyttä kohtaan vahvistuu

Metsien käytön lisääminen tämän päivän keinoin tuo ilmastohyötyjä vasta pitkän ajan kuluttua. Huonointa puun käyttöä on on poltto, parasta rakentaminen. Tutkijoiden mielestä tuoreimman tiedon kokoavaa selvitystä tarvitaan oikaisemaan poliitikkojen päähänpinttymiä.

Kotimaa
metsä, kuusia, kuusimetsä
Paula Hiljanen / Yle

Suomen ilmastopaneelin uunituore selvitys tukevoittaa tieteellistä selkänojaa vanhalle väitteelle: lyhyellä aikavälillä metsien käytön lisääminen kasvattaa ilmastoa lämmittävien aineiden määrää ilmakehässä.

Selvityksen takana on yhdeksän tutkijaa Suomen ympäristökeskuksesta, Luonnonvarakeskuksesta ja Helsingin yliopistosta. Siihen on koottu myös muiden aiheeseen keskittyneiden tutkijoiden tuoreita näkökulmia ja tuloksia ennennäkemättömän laajasti.

– Uutta on se, että olemme keränneet yhteen uusimman tiedon metsien hyödyntämisen ilmastovaikutuksesta. Tämä on aikaisempia selvityksiä kattavampi, sanoo Helsingin yliopiston akatemiaprofessori Timo Vesala.

Politiikka on ristiriidassa tuoreen tiedon kanssa

Parhaillaan käytävien Pariisin ilmastoneuvottelujen lomassa Suomi lobbaa vahvasti sitä, että bioenergian poltto laskettaisiin myös jatkossa täysin päästöttömäksi.

Hallituksen biotaloustavoitteet tukeutuvat vahvasti metsien käytön lisäämiseen. Siksi tutkijat haluavat toistaa tuttujakin teesejä entistä vahvemman näytön tukemina.

– Koko ajan puhutaan siitä, kuinka metsien käytöllä ei ole ilmastovaikutuksia. Se ei kyllä pidä paikkansa, jos asiaa katsotaan tiukasti luonnontieteellisesti. Pahimmillaan tietyt piirit ja poliitikot näkevät, että Suomen talous saadaan kasvuun sillä, että metsiä käytetään lisää perinteisellä tavalla uusissa sellutehtaissa. Selluakin voi käyttää uudenaikaisesti korvaamalla nanokuiduilla muita materiaaleja, mutta jos se on tätä perinteistä paperisellua, niin ajattelu on aika vanhakantaista, arvostelee Vesala.

Selvityksen ydin on se, että mitä lyhyemmällä aikavälillä asiaa tarkastellaan, sitä varmemmin ja selkeämmin metsien lisäkäyttö on ilmaston kannalta huono juttu.

Jos katsotaan sadan vuoden päähän, ilmastovaikutus pienenee merkittävästi. Mutta mitä pidemmäksi aikaväli kasvaa, sitä epävarmemmiksi tulokset käyvät.

Sitäpaitsi tutkijoiden mielestä ilmastonmuutoksen torjunnan suhteen on jo niin kiire, että lyhyen aikavälin vaikutuksilta ei voi sulkea silmiä.

Paras puu palvelee pitkään

Tutkijat muistuttavat, että fossiilisten polttoaineiden käytön on loputtava puun polton lyhyen aikavälin vaikutuksista huolimatta. Jos kivihiilen, maakaasun ja öljyn korvaajaksi ei keksitä muuta kuin puuta, on syytä keskittyä risuihin, pienpuuhun ja hakkuujätteeseen - sellaisiin osiin joille ei ole muutakaan käyttöä ja jotka hajoaisivat maastossa nopeasti.

Puun jalostuksessa olisi kuitenkin syytä pitää entistäkin paremmin mielessä se, kuinka pitkään lopputuote kestää käytössä ja mitä sillä korvataan. Hyviä esimerkkejä löytyy rakentamisesta, jossa puu kestää käytössä vuosikymmeniä ja korvaa esimerkiksi betonia, jonka valmistamiseen kuluu paljon energiaa.