Sianjalkaa ei laivalla tarvitse metsästää – helppous houkuttaa jouluristeilylle

Tuhannet matkailijat luottavat, että joulupukki osaa myös pimeällä merellä kyntävälle risteilyalukselle jouluaattona. Tulee se, vaikka osa karkaa merelle juuri jouluhässäkkää karkuun.

ilmiöt
Tallink Silja Linen laiva Victoria.
Tallink Silja

Tallink Siljan ja Viking Linen laivat lähtevät jouluaattona useisiin kohteisiin Itämeren toiselle laidalle rahallisessa joulutunnelmassa. Kohteina ovat muun muassa Riika, Tukholma ja Tallinna.

Jouluristeilyllä ei ole enää pikkujoulutunnelmaa, vakuuttavat suuret varustamot kuin yhdestä suusta.

– Ne ovat tunnelmaltaan hyvin erilaisia kuin normaalit vastaavat risteilyt. On aika perinteistä joulunviettoa, rauhoitutaan, syödään hyvin ja nautitaan yhdessäolosta. Sellaisia ne ovat olleet vuodesta toiseen, sanoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Matkustajien alkoholin käytössä on eroa tavanomaiseen risteilykäyttäytymiseen, vaikka mitään rajoituksia ei laivayhtiöt joulun takia aseta, sanoo Viking Linen Lauri Orpana. Hän toimii Helsinki-Tukholma reitin linjapäällikkönä.

Aika paljon pariskuntia lähtee keskenään tavallaan perinteistä joulua pakoonkin

Lauri Orpana

– Kyllä se joulutunnelma pysyy siellä vähän hillitympänä kuin muilla, vaikkapa pikkujouluristeilyillä.

Suurin risteilyjoulun valtti on, että voi viettää joulua, mutta ei tarvitse itse tehdä mitään. Sianjalkaa ei tarvitse marketista metsästää, eikä joulupukin saapumista järjestellä. Piparitkin löytyvät enempiä vaivaamatta.

Kaikkea kaikille

Risteilyjen hintaan kuuluu ruokailut ja jouluista ohjelmaa on järjestetty myös maihin. On mahdollisuus käydä joulukirkossa tai joulutorilla, sanoo bussimatkoja risteilylle järjestävän Pohjolan Matkojen tuotantopäällikkö Miia Haverinen.

– Se avainsana on helppous. Siellä on kaikki valmista.

Perinteistä joulunviettoa, rauhoitutaan, syödään hyvin ja nautitaan yhdessäolosta. Sellaisia ne ovat olleet vuodesta toiseen.

Marika Nöjd

Aiemmin matkaan lähti enemmän iäkkäämpiä henkilöitä, mutta nyt yhä enemmän lapsiperheitä, sanoo Haverinen. Yritys järjestää bussimatkoja jouluristeilylle Itä-Suomea ja Kainuuta myöten.

Myös uusi matkustajaryhmä on löytynyt, sanoo Lauri Orpana.

– Aika paljon pariskuntia lähtee keskenään tavallaan perinteistä joulua pakoonkin. Mennään rentoutumaan laivalla ja viettämään helppoa stressitöntä joulua.

Joulu ei ole laivayhtiöille mitenkään huippusesonki. Se on onnistuttu kääntämään positiiviseksi asiaksi. Väljemmillä laivoilla on rauhallisempaa, joka sopii joulun tunnelmaan.

– Laivat eivät ole jouluna täyteen pakattuja oikeastaan ihan tarkoituksella, ei myydä viimeistä hyttipaikkaa täyteen, sanoo Orpana.