1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Ajeletko nelipyöräisellä kompostilla?

Nykyautojen alustassa on paljon muovia ja jopa huopaa. Suomen pitkät kosteat vuodenajat, syksyt ja keväät sekä talviajan suolaus, keräävät muovin ja alustan väliin ajan myötä melkoisen kompostin. Moni luottaa silti alustan sinkitykseen ja tehtaan puhkiruostumattomuustakuuseen. Kiireisintä aikaa ruosteenestosuojauksille ovat märät syksyt ja keväät.

–Yleensä ruosteenestosuojaus lankeaa auton seuraavalle omistajalle, sanoo Kanta-Hämeen Autosuojaamon yrittäjä Kai Rantanen. Uuden auton ostaja harvemmin suojausta teettää, jos ei aio pitää autoa pidempään.

Sinkitykseen luotetaan, mutta sekään ei ole pomminvarma suoja. –Se on toki hyvä, mutta siellä on ohkaisia pintoja ja kun esimerkiksi kivenisku osuu alustaan missä ei ole minkäänlaista muovisuojaa, sinkkipinta menee rikki. Sen jälkeen ruostuminen alkaa, Rantanen maalailee.

Autojen alustaa ei kokonaan ole suojattu muovisilla ns. tuulenohjaimilla. Peräpää on yleensä vailla suojaa. Alustan suurimmat ongelmat löytyvätkin sieltä. – Sellaiset paikat mihin auton renkaista kivisuihku osuu ovat herkimpiä, sieltä se ruostuminen lähtee ja se on järjestään joka autossa sama ongelma, toteaa Rantanen.

Komposteja ja tiskirättejä

Rantanen myöntää, että merkeissä on toki paljon eroja. On merkkejä joissa on keskitytty parempaan suojaukseen ja merkkejä joissa suojaus on ihan ok, mutta sitten löytyy myös paljon myytyjä valtamerkkejä, joissa ruostuminen on todellinen ongelma.

 –Suomessa nämä olosuhteet vaan ovat semmoiset, että auto on pitkiä aikoja likainen ja kostea. Jos haetaan eteläisestä Saksasta samanikäinen auto tänne, niin se on ihan eri kunnossa, sanoo Rantanen. Suomessa ei auton tarvitse olla kuin alle kaksivuotias, niin siellä on jo havaittavissa selviä ruosteongelmia.

–  Kun  auton alustasta otetaan ns. tuulenohjaimia irti, niin kyllä siellä semmonen komposti on muovin päällä jos auto on pikkusenkin vanhempi. Sieltä se lähtee ruostumaan kun se märkä moska on kosketuksissa koko ajan alustaan. Samoin luotetaan paljon näihin huopasiin äänieristelokasuojiin, jotka vanhemmiten ovat semmoisia tiskirättejä, että ylläreitä monasti löytyy, hymähtää Rantanen.