1. yle.fi
  2. Uutiset

Myrskyvauriot vähäisiä – sähkökatkoksia, teitä poikki, risteilijä palasi satamaan

Pelastuslaitoksia ovat lauantaiyönä työllistäneet kaatuneet puut sekä teille ja kellareihin kerääntynyt vesi. Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut Tallink Siljan risteilyalus palasi takaisin satamaan tutka-antennin rikkouduttua. Ensi yöksi on tulossa uusi myrsky.

Kotimaan uutiset
Myrskyn jälkeinen aamu Kotkassa 5. joulukuuta.
Myrskyn jälkeinen aamu Kotkassa 5. joulukuuta.Valtteri Kykkänen / Yle

Lauantaiyön myrskyvauriot näyttävät jääneen vähäisiksi. Poliisia ja pelastuslaitoksia ovat työllistäneet yöllä kaatuneet puut sekä teille ja kellareihin kerääntynyt vesi.

Esimerkiksi Kymenlaaksossa meriveden pinta nousi pahimmillaan 150 senttiä, mikä sai veden tulvimaan teille.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Miikka Leinonen kertoo, että Kotkan alueella on aamulla poikki kolme tietä. Yksi teistä on isompi, vanha Haminan tie hotelli Leikarin lähellä.

– Toivoisin, että tien sulkemisviittoja kunnioitettaisiin, eikä lähdettäisi autolla sinne kokeilemaan paljonko tiellä on vettä, ettei tule niitä vahinkoja, korostaa Leinonen.

Leinosen mukaan kello seitsemään mennessä meriveden pitäisi lähteä laskuun. Kello kymmenen aikaan suljettu tie avattiin jälleen liikenteelle.

Tallinkin risteilyalus palasi Tallinnan satamaan

Ilmatieteenlaitoksen (siirryt toiseen palveluun) päivystävän meteorologin Jouko Korhosen mukaan Itämerellä on ollut korkeimmillaan kymmenmetrisiä aaltoja. Voimakkaimmat puuskatuulet ovat puhaltaneet 29 metriä sekunnissa.

Tukholmaan matkalla ollut Tallink Siljan Victoria I-alus joutuikin perjatai-iltana kääntymään takaisin Tallinnan satamaan, kun aluksen tutka-antenni ja kaksi ikkunaa vaurioituivat myrskyssä, kertoi virolainen Postimees-lehti. Matkustajalautan kapteeni päätti palata takaisin satamaan, kun myös vettä tulvi sisälle.

Merivartioston Helsingin meripelastuskeskuksesta kerrotaan, että he eivät saaneet avunpyyntö Tallinkin laivalta. Muutenkin yö oli kunnon merenkäynnistä huolimatta rauhallinen.

Meripelastusjohtaja Santeri Martikaisen mukaan yksi Victorian tutka-antenneista oli hajonnut. Niitä on laivoissa yleensä 2–3 kappaletta, joten tilanne ei ollut niin vakava kuin aluksi kuulosti.

– Toki merenkulku pimeässä on hankalaa ilman tutkaa, mutta sitten on näitä perinteisiä merenkulun keinoja, joilla pystytään merellä luovimaan, rauhoittelee Martikainen.

Uusi myrsky tulossa ensi yöksi

Itsenäisyyspäivää juhlistetaan uuden myrskyn merkeissä. Lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi on tiedossa jo seuraava myrsky, kertoo päivystävä meteorologi Jouko Korhonen.

– Iltapäivällä ja illalla tuulet yltyvät taas Pohjanlahdella ja lounaisilla merialueilla. Lähinnä rannikolla on myrskypuuskia. Mantereella ei nähdä aivan niin voimakkaita puuskia kuin menneenä yönä, mutta kuitenkin reippaasti yli 15 metriä sekunnissa.

Illan ja yön aikana Kainuuseen, Koillismaalle ja Lappin sataa 5–10 senttiä uutta lunta, etelässä sade tulee edelleen vetenä.

Pohjois-Suomessa ajokeli tulee olemaan huono, varoittaa Korhonen autoilijoita.

Lue seuraavaksi