1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Suomen tunnetuin Finlandia-hymnin esittäjä joutuu kertaamaan kappaleen joka kerta: "Oli pakko soittaa vaimolle, että lue nyt äkkiä ne sanat mulle"

Sakari Kuosmanen on esittänyt Finlandian muun muassa molemmissa Suomen jääkiekkomaajoukkueen maailmanmestaruusjuhlissa. Välillä teosta on pitänyt laulaa entisille NHL-kiekkoilijoille puhelimen välityksellä Pohjois-Amerikkaan, omasta autotallista kalsarit jalassa.

urheilu
Sakari Kuosmanen laulaa ja JYPin pelaajat kuuntelevat esitystä lavalla.
Yle / Salla Syvänen

Viihdetaiteilija Sakari Kuosmanen tutustui Sibeliuksen Finlandia-hymniin jo koulupoikana Kuopiossa. Musiikinopettaja huomasi että poika osaa laulaa ja Kuosmanen muistelee luikauttaneensa hymnin ensimmäisen kerran 10-vuotiaana.

– Opettaja laittoi minut laulamaan kaikkiin kevätjuhliin, joulujuhliin ja "perunannostolomallelähtöjuhliin". Laulettiin Merikantoa, Kuulaa ja Sibeliusta, Kuosmanen muistelee.

Teos oli Kuosmasen mukaan hänelle merkittävä jo pienenä, niin paljon hän arvosti esimerkiksi sodassa vammautunutta ukkiaan. Kaiken kansan tietoisuuteen taiteilija nousi Finlandia-miehenä Pietarinkadun Oilersin ja etenkin Suomen ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen vuonna 1995.

– Päätettiin joskus Oilersin kanssa, että ei lauleta Maamme-laulua hyväntekeväisyyspeleissä vaan vedetään Finlandia-hymni. Välillä lauloin sitä Pave Maijasen säestämä, välillä levytaustan kanssa.

Kappale päätyi jopa levytykseen niin, että Kuosmanen lauloi kappaleen ja Anssi Tikanmäki sovitti hymnin Kuosmasen laulun rytmityksen mukaan. Levytyksen on hyväksynyt myös Sibeliuksen perikunta.

Aamun kiuru vaihtui linnuksi, hymni hoituu vaikka puhelimessa

Siilinjärvellä asuva Kuosmanen ei ole koskaan laskenut julkisesti esittämiensä Finlandia-hymnien määrää, mutta hän esittää kappaletta yhä useita kertoja vuodessa. Vaikka hymni on tuttu, joka kerta sen sanat pitää kerrata, koska kyseessä on vakava esitys.

– Kun Suomi viimeksi voitti maailmanmestaruuden 2011, oli pakko soittaa kotiin vaimolle, että lue nyt äkkiä ne sanat mulle ja mä kirjoitan ne ylös. Kuitenkin se jännitti niin paljon.

Kyseinen keikka meni Kuosmasen mukaan loistavasti, mutta kerran yksi sana on vaihtunut toiseksi.

– Piti laulaa "aamun kiuru", mutta tuli totaalinen blackout ja lauloin "aamun lintu", taiteilija nauraa.

Sakari Kuosmasen mukaan Finlandiaa tulevat pyytämään silloin tällöin myös tuntemattomat ihmiset erilaisissa tilanteissa. Silloin pitää joko luovia tilanne jotenkin tai ruveta laulamaan. Erikoisin keikkapyyntö tuli kuitenkin tunnetuilta jääkiekkomaailman henkilöiltä.

– Esa Tikkanen, Jari Kurri ja Doug Shedden soittivat minulle Kanadasta yöllä (Suomen aikaa). Menin kalsarit jalassa laulamaan autotalliin, ettei perhe herää. Toisessa päässä oli ilo ylimmillään ja Sheddeniltäkin valui kuulemma kyyneleet. Jouduin myös laulamaan samaan syssyyn Kanadan kansallislaulun.

Lauantaina Kuosmasen versio Finlandiasta kuullaan Kuopion jäähallissa ennen KalPa–Blues-ottelun alkua.

Lue seuraavaksi