Mitä maksaisi lähettää joulukortti Marsiin? – Britannian posti vastaa

Laskussa otettiin huomioon joulukortin paino, 567 miljoonaa kilometriä pitkä matka Marsiin ja rakettipolttoaineen hinnan.

Ulkomaat
Planeetta Mars Hubble-avaruusteleskoopin kuvaamana.Robesus Inc.

Viisivuotias Oliver Giddins haaveilee astronautin ammatista. Hänellä on kotonaan Lytham St Annesissa Englannissa avaruuskirjoja ja planeettapalloja.

Nyt hän on saanut päähänsä lähettää joulukortin Marsiin. Kortti tuskin ehtii perille täksi jouluksi, mutta mitä se mahtaisi maksaa? Oliver päätti kysyä asiaa postista.

Britannian postilaitos otti Oliver Giddinsin kysymyksen tosissaan, kertoo sanomalehti The Mirror (siirryt toiseen palveluun). Posti oli yhteydessä Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasaan selvittääkseen postimaksun hinnan.

Vastaus oli 18 416 ensimmäisen luokan postimerkkiä tai 21 466 toisen luokan postimerkkiä. Merkkien hinta olisi 11 602,25 puntaa eli 16 112 euroa.

– On tosi kallista lähettää kirje Marsiin. Tarvitsisin tosi paljon merkkejä! huomauttaa Oliver Giddins.

Laskussa otettiin huomioon joulukortin paino, 567 miljoonaa kilometriä pitkä matka Marsiin ja rakettipolttoaineen hinta. Postin asiakasneuvoja lisäsi hintaan vielä 2,25 punnan kulun, jonka posti käyttäisi Giddinsin kirjeen lähettämiseen Nasalle.

– Vastaamme mielellämme kaikkiin asiakkaiden kyselyihin. Tämä vastauksen selvittäminen vei vähän kauemmin aikaa, mutta nautimme siitä, vakuuttaa asiakasneuvoja Andrew Smout Britannian postista.