Hipposhalliin valmistuu Suomen suurin tupa - lähes 400 sotilasta yöpyy

Itsenäisyyspäivän paraatiin Jyväskylässä osallistuu satoja varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa eri puolilta Suomea. Suurin osa heistä majoittuu Hipposhalliin lauantai-illan aikana.

Kotimaa
Hipposhalli Jyväskylässä.
Jussi Lindroos / Yle

Sotilaita saapuu Jyväskylään mm. Porin Prikaatista, Karjalan Prikaatista ja Kainuun Prikaatista. Kuljetukset hoituvat linja-autoilla ja kuorma-autoilla, isompi kalusto kulkee mukana laveteilla.

Ensimmäiseksi Hippoksen alueelle saapuvat sotilaspolisiit lauantaina alkuiltapäivän aikana. Kaluston kanssa saapuvilla on illan aikana ohjelmassa mm. huoltoa ja muita valmistavia toimenpiteitä.

Lisäksi se kaikista tärkein huoltotoimi, ruokailu, järjestetään illan aikana Hipposhallissa.

- Oikeastaan ruokailun järjestäminen on aika helppo projekti, kun saatiin paljon porukkaa yhteen paikkaan. Osa varusmiehistä on kuitenkin Tikkakoskella ja osa vielä harjoituksessa Hallissa lauantaina. Heidän osalta haasteita vielä riittää, kertoo paraatin huollosta vastaava majuri Petri Pouta.

Keittoa, eväspusseja ja toivottavasti poutaa

Päivälliseksi sotilaille tarjotaan lauantaina kanakeittoa. Lisäksi tarjolla on iltapala ja aamulla puuroa. Sunnuntaina takaisin varuskuntiin lähteville annetaan mukaan lounas- ja päivällispussit.

Majoittuminen Hipposhallissa tapahtuu yleisurheilukentällä, telttapatjan päällä makuupussissa.

- Onneksi saatiin kaupungilta halli käyttöön, ei tarvinnut varustaa esimerkiksi useita kouluja. Se olisi tehnyt asioista monimutkaisempia, Pouta sanoo.

Sunnuntaiksi tiedossa oleva sade ei paraatia haittaa, paitsi mahdollisesti ylilentojen osalta. Sotilaat marssivat kalustoineen Yliopistonkadulla klo 13 alkaen, satoi tai paistoi.

- Tervetuloa kaikki katsomaan, toivottavasti keli suosii ja on poutaa, sanoo majuri Pouta.