1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Niinistö välitti viestejä Putinin ja Erdoğanin välillä: Pienelläkin maalla merkitystä konfliktin sovittelijana

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi lauantaina suomalaisia askarruttaviin kysymyksiin Ylen Radio 1:n Tasavallan presidentin kyselytunnilla.

politiikka
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö  Yle Radio 1:n vieraana 5. joulukuuta.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Yle Radio 1:n vieraana 5. joulukuuta.Maarit Mustonen / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin, mikä mahdollisuus ja halu Suomella on nykyisessä kireässä kansainvälisessä poliittisessa tilanteessa harjoittaa aktiivista ja aloitteellista ulkopolitiikkaa ja toimia välittäjänä. Eurooppa ja Lähi-itä ovat hyvin räjähdysalttiissa tilassa, ja Yhdysvaltojen ja Venäjän väliset suhteet ovat myös kireät ja epäluuloiset.

– En halua korottautua rauhan tekijäksi. Minusta meillä on ollut tämän kokoiseksi maaksi aika paljon merkitystä olla rakentamassa idän ja lännen suhdetta. Viimeksi satuin peräjälkeen tapaamaan presidentit Erdoğanin ja Putinin ja kummallakin oli viestejä kuljetettavaksi toisilleen. Kyllä tällaisella pienelläkin toimijalla on merkitystä.

Kylmän sodan aikana Suomen liikkumatila oli monella tavalla ahdas, mutta siitä huolimatta maamme omaksui kansainvälisessä politiikassa aktiivisen roolin ja toimi konfliktin sovittelijana.

Niinistö korosti myös EU:n roolia rauhan välittäjänä, ja toivoi EU:n merkityksen kansainvälisissä suhteissa kasvavan.

– Näen EU:ssa suuria mahdollisuuksia. Olen aiemmin puhunut yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikankin tehostamisesta. EU toimijana yhdessä, jos löydämme riittävästi yksimielisyyttä, on tietysti paljon suurempi kuin EU-maat erikseen.

Niinistö vastasi lauantaina suomalaisten kysymyksiin ja keskusteli kansan kanssa Ylen Radio 1:n Tasavallan presidentin kyselytunnilla.

Ohjelman voi kuunnella täältä 5.12.2015 kello 15.00 alkaen.

Lue seuraavaksi