Pro Finlandialla palkittu Hannu Lintu: "Musiikki on pallo jalassa, siunaus ja palkinto"

Itsenäisyyspäivä on juhlavuutta, pönötystä ja siinä on myös surumielisyyttä. Näin sanoo Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu. Hän on yksi kymmenestä Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin saajasta. 

kulttuuri
Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu.
Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu.Yle

Pro Finlandia

– En ole koskaan pitänyt itseäni mitaleja saavana henkilönä. Tunnen itseni jo etuoikeutetuksi, koska saan tehdä, mitä olen aina halunnut tehdä. Mitali on bonusta siihen päälle. Se on imartelevaa ja suuri kunnia. Minulle suurin palkinto kaikesta huolimatta on se, että saan tehdä tätä työtä.

Musiikki

– Musiikki on muusikolle suurin piirtein sama kuin ilma, jota hengitetään. Musiikki merkitsee minulle ennen kaikkea elämäntapaa. Se on asia, joka ei jätä rauhaan. Musiikki seuraa koko ajan mukana. Lähinnä se on elämänikäinen työstöprosessi: se on yhtä aikaa pallo jalassa ja toisaalta taas siunaus ja palkinto.

Kapellimestari

– Minulle sellainen kapellimestari on ideaali, joka pystyy löytämään, mitä säveltäjä haluaa sanoa. Hän ei saa olla kone, vaan hänen pitää itse pystyä lisäämään sävellykseen jotain omaa ja uutta. Parhaat esitykset ovat yhdistelmiä siitä, mitä säveltäjä on tehnyt, mitä minä siitä ajattelen ja mitä orkesteri siitä ajattelee. Se ei aina onnistu, mutta onnistuessaan se on ihan fantastinen kokemus.

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu.
Yle

– Minulle on hyvin tärkeätä saada emotionaalinen yhteys säveltäjään, on hän sitten hengissä tai ei. Minulle esitys, joka pelkästään toteuttaa partituurin sisällön, on luonteeni vastainen.

– Pyrin siihen, että esitykseen tulee oma ääneni, oma persoonallinen lisä. Tunnen sen velvollisuudekseni.

Sibelius

– Sibelius on suomalaiselle muusikolle varmaan sama kuin musiikki ylipäätään: siihen kasvetaan sisään varhaisessa vaiheessa. En usko, että kukaan meistä muistaa, milloin on kuullut Sibeliusta ensimmäisen kerran.

– Tällaiset juhlavuodet ovat hyviä, koska silloin joutuu miettimään, kuka säveltäjä oikeastaan oli ja mikä hänen asemansa on. Minulle Sibelius on ollut ammatillisesti merkittävä vaikuttaja monessa suhteessa.

Finlandia

– Sibeliuksen sävellys Finlandia on siksi merkittävä suomalaisille, että siinä on selkeästi suomalaisuuden alkuvaiheen taistelu. Se on kappale, jolla on selkeästi ollut tarkoitus.

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu.
Hannu LintuYle

– Se on kappaleena nerokkaasti rakennettu. Siinä on valtava draama, jonka säveltäjä on itse asiassa hienosti laskelmoinut. Jokaisessa kulttuurissa ymmärretään se draama, joka kappaleessa on: siinä on taistelu ja siinä on voitto. Kappaleessa on sisään rakennettuna jotain niin universaalia ja humaanisti ymmärrettävää, että sen täytyy puhutella kaikkia.

Itsenäisyys

– Itsenäisyyspäivässä on tietysti juhlavuutta, siinä on tietty pönötys ja siinä on hämmästyttävällä tavalla surumielisyyttä. Se on kummallinen päivä, joka menee aina vähän sellaisen ihmettelyn vallassa. Musiikki on aika hyvä keino selviytyä päivästä, Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu sanoo.