Suomalaiset pelastaneet jo yli 500 turvapaikanhakijaa Kreikan saaristossa kahdessa kuukaudessa – Yle paikalla

Rajavartiolaitoksen Kosin saarelle Kreikkaan lähettämä partiovene RV-281 on ollut odotettuakin kovemmassa käytössä. Suomalaiset ovat joutuneet pelastamaan turvaa hakeneita ihmisiä jopa uimalla.

turvapaikanhakijat
Suomalaisen partioveneen toimikautta Kosilla on jo jatkettu ainakin helmikuun loppuun saakka.
Suomalaisen partioveneen toimikautta Kosilla on jo jatkettu ainakin helmikuun loppuun saakka. Jaani Lampinen / Yle

Suomalaisilla on ollut lokakuun puolivälistä lähtien Kreikan saaristossa nelisenkymmentä meripelastustehtävää. Määrä kasvaa koko ajan, sillä Turkista pyrkii EU:n puolelle jatkuvasti pakolaisia pienillä ja huonokuntoisilla veneillä.

Ylen toimittaja seurasi venepartion töitä Kosin saaren tuntumassa.

– Tämä on ollut vaikein ja haastavin operaatio, johon olemme osallistuneet, ryhmänjohtaja, ylimerivartija Matti Manninen kertoo Kosin satama-alueen venelaiturissa.

Mikä siitä tekee vaikean?

– Täällä on valtava määrä liikennettä tällä hetkellä. Se aiheuttaa osaltaan sen, että myös meripelastustapahtumia on paljon. Myös epäiltyjä salakuljettajia on paljon, joten töitä riittää, hän jatkaa.

Partiointia pimeässä

Suomalaiset toimivat Kosilla EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin alaisuudessa.

Vanhempi merivartija Sebastian von Bruun partioi Egeanmerellä.
Vanhempi merivartija Sebastian von Bruun partioi Egeanmerellä.Jaani Lampinen / Yle

Työ on periaatteessa samaa kuin Suomessakin eli EU:n ulkorajan valvontaa. Kolmihenkinen miehistö tarkastaa EU:n puolelle Turkista heidän vuorollaan pyrkiviä veneitä.

Laittomat tulijat ovat useimmiten liikkeellä kumiveneillä, joita merivartijat sihtaavat tutkalla ja lämpökameralla.

22 ihmistä nelimetrisessä veneessä

Pääsemme myöhään illalla pariksi tunniksi mukaan veneeseen. On säkkipimeää, edessä häämöttävät Turkin Bodrumin kaupungin valot, jotka valaisevat myös rannasta nousevia vuoria.

Turkin ja Kosin rantojen välinen merimatka on vain muutaman kilometrin mittainen. On vielä suhteellisen lämmintä, lämpötila on kymmenisen astetta ja merivesi 20-asteista.

Merivesi Kosin edustalla on vielä noin 20-asteista, mutta aallokko voi olla raju.
Merivesi Kosin edustalla on vielä noin 20-asteista, mutta aallokko voi olla raju.Jaani Lampinen / Yle

Tuuli voimistuu kuitenkin vähän väliä voimakkaaksi. Meri on pimeällä pelottava, mutta se ei estä ihmisiä lähtemästä matkaan Turkin puolelta. Suomalaiset kertovat pelastaneensa viime viikolla kerralla 22 ihmistä, jotka olivat ahtautuneet nelimetriseen kumiveneeseen.

– Ihmiset ottavat sylivauvoja ja pieniä lapsia mukaan näihin pieniin veneisiin. Se on ollut ehkä kaikkein yllättävintä ja koskettavinta, Manninen kuvailee miehistön tuntemuksia.

Ihmisiä pelastettu jopa uimalla

Suomalaiset ovat pelastaneet ihmisiä suoraan veneistä, mutta muutaman kerran he ovat itsekin joutuneet uimaan hakiessaan heikoimpia turvaan.

Olemme kyydissä pari tuntia. Sen aikana on rauhallista, merellä alkuiltana voimakkaaksi yltynyt tuuli tyyntyy keskiyön lähestyessä.

Vanhempi merivartija Sebastian von Bruun kertoo, että tällainen rauhallisuus on jopa poikkeuksellista.

– Vuoromme aikana kohdallemme osuu keskimäärin kolme venettä, mutta veneitä on ollut toistakymmentäkin. Enimmillään yhdessä veneessä oli 64 ihmistä.

Suomalaiset jatkavat Kreikassa

Kreikan saarille on tullut tämän vuoden aikana ainakin 650 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna vastaava määrä oli alle 40 000.

Talousvaikeuksista kärsivä Kreikka ei yksin pysty valvomaan rannikkoaan.

Kreikan saarille on saapunut tänä vuonna ainakin 650 000 pakolaista. Kosin satamassa on runsaasti hajonneita kumiveneitä.
Kreikan saarille on saapunut tänä vuonna ainakin 650 000 pakolaista. Kosin satamassa on runsaasti hajonneita kumiveneitä.Jaani Lampinen / Yle

Suomalaisen partioveneen toimikautta on jo jatkettu ensi helmikuun loppuun saakka. Lisäksi tammikuun alussa Egeanmerelle lähtee Suomesta vartiolaiva Merikarhu.

"Moottori sammui keskellä merta"

Kosiin tulee edelleen päivittäin jopa satoja pakolaisia. Kaupungin rantabulevardilla päivää paistatteleva afganistanilainen Azadullah kertoo saapuneensa nelimetrisellä kumiveneellä, jossa oli 14 ihmistä. Noin noin kolmekymppisen Azadullahin mukaan porukka osti veneen Turkissa 5 000 dollarilla.

Matka kesti hänen arvionsa mukaan noin kolme tuntia. Kauhun hetkiä aiheutti perämoottorin sammuminen yöllä noin yhden aikaan keskellä selkää.

– Lähdimme ajelehtimaan takaisin Turkkia kohti. Veneen pohjalla oli vettä. Pelkäsimme kuolevamme, olimmehan on valtamerellä. Jumalan avulla saimme moottorin toimimaan ja pääsimme perille, Azadullah kertoo.

Hän odottaa saavansa rekisteröintitodistuksen EU:n alueelle saapumisesta. Sen jälkeen hän aikoo jatkaa matkaansa Italiaan.

– Haluan tehdä työtä. Mitä tahansa työtä, Azadullah sanoo.

Kosin poliisiasemalle saapuu joka päivä lisää turvapaikanhakijoita. He rekisteröityvät EU:n alueelle saapuneiksi ja jatkavat matkaansa muualle Eurooppaan.
Kosin poliisiasemalle saapuu joka päivä lisää turvapaikanhakijoita. He rekisteröityvät EU:n alueelle saapuneiksi ja jatkavat matkaansa muualle Eurooppaan.Jaani Lampinen / Yle