1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Padon sulkeminen piti risteilijän laiturissa – Parikymmentä suomalaista jumissa Pietarissa

St. Peter Linen risteilijät jumiutuivat satamiin, kun Pietarin viranomaiset laittoivat tulvapadon kiinni. Noin 20 suomalaista on tällä hetkellä jumissa Pietarissa, sillä Princess Anastasia jäin padon sisäpuolelle. Myös Princess Marian lähtö Helsingistä Pietariin jouduttiin lauantaina perumaan.

St. Peterlinen risteiljä Princess Maria Kuva: St. Peterline

Pietarin viranomaiset ovat jälleen sulkeneet kaupunkia tulvilta suojelevan padon. Tämä vaikuttaa merkittävästi Pietariin saapuvaan lauttaliikenteeseen, sillä satama jää padon sisäpuolelle. Muun muassa Helsingistä Pietariin risteilevän St. Peter Linen laivat ovatkin tällä hetkellä jumissa satamissa.

–  Princess Marian lähtö Helsingistä Pietariin on tältä päivältä peruttu. Princess Anastasia puolestaan on tällä hetkellä jumissa padon sisällä Pietarin satamassa, sanoo St. Peter Linen Suomen johtaja Roland Forssell.

Pietariin jäi Forssellin mukaan jumiin noin parisenkymmentä suomalaismatkaajaa, joita yritetään saada nyt Suomeen muilla keinoin.

– Ketään ei jätetä pulaan, vaan Pietarin toimisto yrittää nyt kovasti järjestää kaikille viisumin ja sen jälkeen matkustajat yritetään saada takaisin Suomeen joko junalla tai busseilla.

Suomalaisten lisäksi Anastasialla on myös virolaisia matkaajia. Suomen päähän puolestaan jäin Marialta noin 600 venäläistä, joista osa on jo lähtenyt junalla takaisin Pietariin.

– Loput viitisensataa pyritään saamaan takaisin Venäjälle huomenna joko junalla tai bussikyydeillä.

Princess Maria liikennöi välillä Helsinki–Pietari ja Princess Anastasia kulkee puolestaan reitillä Helsinki–Tukholma–Tallinna–Pietari.

Anastasia lähtee Pietarista vasta keskiviikkona

Pietarin päässä oleva pato on ennenkin vaikuttanut St. Peter Linen liikennöintiin, mutta koskaan aikaisemmin pato ei kuitenkaan ole ollut yhtäjaksoisesti kiinni näin pitkään.

Varustamon ulkomaalaiset asiakkaat voivat oleskella ilman viisumia Pietarissa yhteensä 72 tuntia. Forssellin mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun laivayhtiö joutuu järjestämään viisumivapaan risteilyn matkustajille viisumeita.

Tähän tietoon padon pitäisi Forssellin mukaan aueta uudestaan maanantaina aamupäivällä, mutta kaikki riippuu ihan säästä.

– Meidän molemmilta laivoilta jää käytännössä yksi reissu tekemättä. Maria lähtee Helsingistä kohti Pietaria vasta maanantaina aikataulun mukaisesti. Anastasia puolestaan lähtee Pietarista vasta keskiviikkona 9. joulukuuta, sanoo Forssell.

Laivayhtiö ei vielä osannut arvioida, millaiset rahalliset vaikutukset tämä yhtiölle aiheuttaa.