1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kolumbia sanoo löytäneensä aarrelaivojen "Graalin maljan"

Kolumbian presidentin mukaan aarrelaivan hylyn syövereissä on tavaraa yli 900 miljoonan euron arvosta.

Ruukkuja San Josen hylyllä. Kuva: Culture Ministry / AFP / Lehtikuva

Kolumbia sanoo löytäneensä yhden arvokkaimmista uponneista laivanhylyistä. Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos kertoi San Jose -kaljuunan löytymisestä sosiaalisessa mediassa.

Asiasta kertoo Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Hylky löydettiin noin 25 kilometrin päästä Cartagenan kaupungin satamasta 300 metrin syvyydestä.

Tykkejä San Josen hylyllä. Kuva: Culture Ministry / AFP / Lehtikuva

San Josen lastina oli kultaa, hopeaa ja jalokiviä, jotka oli louhittu Etelä-Amerikan siirtokunnissa. Jalokivet ja arvometallit oli tarkoitus toimittaa Espanjaan rahoittamaan kuninkaan brittien kanssa käymää sotaa.

Brittien sotalaiva kuitenkin upotti San Josen aivan Cartagenan edustalla heinäkuussa 1703.

Presidentti Santosin mukaan hylkylöytö on yksi ihmiskunnan merkittävimmistä. Santos ei maininnut pitkää oikeustaistelua, jota Kolumbia ja yhdysvaltalainen Sea Search Armada ovat käyneet San Josen omistuksesta.

Amerikkalaisyhtiö väittää paikallistaneensa San Josen Kolumbian toimeksiannosta vuonna 1981. Yhtiö vaatii Kolumbialta miljardikorvauksia sopimusrikkomuksesta. Vuonna 2011 amerikkalainen tuomioistuin totesi, että hylky on Kolumbian omaisuutta.

San Jose on vain yksi arviolta yli tuhannesta laivasta, joiden uskotaan uponneen Kolumbian koralliriutoille Espanjan yli 300-vuotta kestäneen siirtomaavallan aikana.