Hyppää sisältöön

Myrskytuulet jatkuvat, lämpöennätys rikottu

Tuuli etenee voimakkaasti ja merenpinta on korkealla. Lauantai-iltana Ahvenanmaalla mitattiin uusi joulukuun lämpöennätys, 10,9 astetta. Yle Uutiset seuraa myrskyn etenemistä.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Itsenäisyyspäivää vietetään myrskyisessä säässä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustola kertoi myöhään lauantai-iltana, että eteläisillä ja lounaisilla merialueilla sekä etelärannikolla käy puuskainen navakka tuuli.

– Suomenlahdella ja Pohjanmerellä ollaan jo myrskyrajoilla. Keskituulen nopeus 21 metriä sekunnissa on paikoin ylitettykin.

Mustolan mukaan vahinkoja voi syntyä, kun puuskat etenevät yli 20 metriä sekunnissa.

Toistaiseksi teille tai sähkölinjoille kaatuneet puut eivät ole kuitenkaan aiheuttaneet suuria vahinkoja. Sunnuntaina aamuneljän aikaan sähköttömiä talouksia oli vajaat 2000, enimmäkseen Lounais-Suomessa.

Tuuli kiihtyy ja merivesi nousee

Sunnuntai-iltapäivällä tuuli kiihtyy edelleen, ja sää pysyy tuulisena yöhön saakka. Merivesi on ollut lauantaina korkealla ja sen ennustetaan nousevan sunnuntaina vielä korkeammalle suurimmassa osassa rannikkoaluetta. Saaristomeren ja Perämeren rannikoilla merivesi voi nousta jopa erittäin korkealle.

– Sitten kun tilanne käy pahaksi, vesi ei pysykään vain meren puolella, Mustonen toteaa.

Esimerksi Oulussa korkean meriveden raja on 115 senttimetriä ja todella korkea 140 senttimetriä yli keskiarvon. Helsingissä vastaavat korkea merivesi on 80 senttimetriä ja erittäin korkea 115 senttimetriä yli tavallisen.

Varhain sunnuntaiaamuna Helsingissä meriveden korkeus oli jo yli 100 senttimetriä. Kävelyteitä on poikki monin paikoin, mutta vahinkoja ei ole tullut pelastuslaitoksen tietoon. Oulussakin merivesi on ylittänyt korkean rajan.

Lämpöennätys rikki

Myrskyistä huolimatta itsenäisyyspäivää vietetään poikkeuksellisen lämpimässä säässä. Myöhään lauantai-iltana Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin 10,9 astetta, mikä on joulukuun uusi ennätys. Sunnuntaina sekin saattaa ylittyä mantereella.

- Edellinen joulukuun lämpöennätys on vuodelta 2006. Sekin oli itsenäisyyspäivänä, kun Helsingissä päästiin yli kymmenen asteen, Mustonen kertoo.