Useita kuollut itsemurhaiskuissa Tšadissa

Tšadjärvellä tehtyjen iskujen epäillään olevan islamistisen Boko Haram -järjestön tekemiä. Nigerian viranomaiset ovat pidättäneet useita järjestön taistelijoiksi epäiltyjä maan pääkaupungissa.

Ulkomaat

Ainakin 15 ihmistä on kuollut ja yli sata loukkaantunut itsemurhaiskujen sarjassa Tšadissa Keski-Afrikassa. Iskut tapahtuivat Koulfouan saarella, joka sijaitsee Tšadin, Nigerian, Kamerunin ja Nigerin erottavalla Tšadjärvellä.

Iskut tapahtuivat lauantaina vilkkaalla torilla. Turvallisuusviranomaisten mukaan kaikki kolme iskun tekijää olivat naisia.

Tšadin turvallisuusjoukot syyttävät hyökkäyksestä islamistista Boko Haram -järjestöä, joka on toistuvasti tehnyt iskuja alueella. Väkivaltaisuuksien lisääntyminen Tšadjärvellä on ajanut noin 60 000 ihmistä pois kodeistaan.

Tšad julisti alueelle poikkeustilan marraskuussa. Tšadjärven alueella tehdyissä hyökkäyksissä on kuollut syksyn aikana kymmeniä ihmisiä.

Boko Haram -epäiltyjä pidätetty Nigeriassa

Nigerian turvallisuuspoliisi kertoo pidättäneensä useita Boko Haramin taistelijaksi epäiltyä maan pääkaupungissa Abujassa ja sen ympäristössä. Poliisin mukaan kyseessä oli nukkuva solu, jonka jäsenistä osa työskenteli normaalisti kartoittaen samalla iskukohteita.

Boko Haramin väkivaltaisuuksissa on kuuden vuoden aikana kuollut arviolta jopa 20 000 ihmistä. Ne ovat ajaneet 2,5 miljoonaa ihmistä pois kodeistaan. Järjestön hyökkäykset ovat tämän vuoden aikana levinneet Nigeriasta naapurimaihin.

Kamerun, Nigeria, Tšad ja Benin ovat koonneet lähes 9 000 sotilaan vahvuisen joukko-osaston taistelemaan islamistikapinallisia vastaan. Yhteistyö ei ole turvallisuuslähteiden mukaan kuitenkaan sujunut ongelmitta ja maiden armeijat ovat enenevissä määrin suorittaneet itsenäisiä operaatioita.

Lähteet: Reuters, AFP, AP