1. yle.fi
  2. Uutiset

Mielenilmausten räjähdysherkin kohtaaminen Töölössä

Kansallismielisten soihtukulkue ja vastamielenosoitus järjestäytyvät sunnuntaina vain kivenheiton päässä toisistaan Helsingin Töölössä.

Kotimaan uutiset
Kulkue etenee metrolle, poliisi seuraa tilannetta.
Kulkue etenee metrolle, poliisi seuraa tilannetta.Eve Väyrynen / Yle

Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä useita mielenilmauksia.

Ensimmäisen mielenosoitus alkoi puolen päivän aikoihin sunnuntaina. Havis Amandan patsaalta lähti kohti Narinkkatoria kynttiläsaattue, jolla muisteltiin 90-luvun laman uhreja.

Tapahtuma jatkuu Narinkkatorilla, jossa alkaa kahden jälkeen mielenosoitus hallitsematonta maahanmuuttoa ja globalisaatiota vastaan. Mielenilmaisun järjestävät kansalaisliikkeet Eroon EU:sta! ja Rajat kiinni!.

Kello kahdelta myös Kansalaistorilla otetaan kantaa samoihin teemoihin Itsenäinen Suomi 2015 -mielenosoituksessa.

Räjähdysherkin tilanne on illalla Töölössä. Yle seuraa tilannetta paikan päällä.

Kansallismielinen 612.fi-yhdistys järjestää aiempien vuosien tapaan soihtukulkueen Helsingin Hietaniemen sankarihautausmaalle. Osallistujat kokoontuvat Töölöntorille ennen lähtöä 18.30.

Vapaus pelissä -aktivistiryhmä on ilmoittanut netissä aikovansa pysäyttää soihtukulkueen sunnuntaina. Osallistujat kokoontuvat Hesperian Esplanadillla samaan aikaan lähellä kansallismielisten kulkuetta.

Järjestäjät sanovat nettivuillaan (siirryt toiseen palveluun), ettei tarkoituksena ole hakea yhteenottoa poliisin tai äärioikeiston kanssa, vaan kannustaa ihmisiä toimintaan 612-soihtukulkueen hidastamiseksi ja äärioikeiston järjestäytymisen estämiseksi.

Presidentin linnan lähettyville ei ole tänä vuonna ilmoitettu mielenosoitusta, mutta poliisin mukaan ilta näyttää, miten tapahtumat etenevät. Viime vuonna Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoitus äityi mellakaksi ja paikkojen särkemiseksi.

Lue seuraavaksi