Norjan jokien vedenpinta korkeimmillaan 200 vuoteen – sadetta jopa 299,2 milliä perjantaista

Norjan vesiresurssi- ja energiaviranomainen NVE on antanut tulvista punaisen varoituksen, joka on kaikista korkeimman luokan varoitus.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijät siivoavat tulvien teille huuhtomia rojuja Vestlandetin alueella Norjassa.
Pelastustyöntekijät siivoavat tulvien teille huuhtomia rojuja Vestlandetin alueella Norjassa.Torstein Boe / EPA

Satoja ihmisiä on evakuoitu tulvavesien alta Norjassa. Synneksi nimetty myrsky on tuonut mukanaan rankkasateita Atlantilta, ja vettä on viime vuorokauden aikana tullut monin paikoin yli 100 millimetriä, kertoo yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Eniten on satanut Maudalissa Rogalandin läänissä Lounais-Norjassa. Siellä vettä on tullut 140,5 millimetriä lauantain aamuseitsemän ja sunnuntain aamuseitsemän välillä. 36:n viime tunnin aikana vettä on satanut peräti 299,2 millimetriä.

Pahiten tulvista kärsii Eigersundin kunta, joka sijaitsee myös Rogalandin läänissä. Sieltä on evakuoitu ihmiset yli sadasta asunnosta. Kaksi kunnasta johtavaa tietä on suljettu tulvavesien vuoksi, ja sieltä pääsee pois enää yhtä tietä pitkin.

Veden taso on korkeimmillaan 200 vuoteen, ja kunnan tiedottaja kertoo, että yhteys sääasemaan on poikki, joten veden todellista korkeutta ei tällä hetkellä tiedetä. Kunta kehottaa kaikkia asukkaita olemaan erittäin varovaisia.

Norjan vesiresurssi- ja energiaviranomainen NVE on antanut tulvista punaisen varoituksen, joka on kaikista korkeimman luokan varoitus. NVE:n mukaan osa Rogalandin läänin jokien vedenpinnoista on korkeimmalla tasollaan mittaushistoriassa.

NVE arvioi, että joenpinnat ovat todennäköisesti saavuttaneet nyt tulvahuippunsa, mutta veden laskeutuminen normaalitasolle kestää useita tunteja, sillä sade jatkuu.