1. yle.fi
  2. Uutiset

Uuden Tuntemattoman ohjaava Aku Louhimies: Sodan arvet näkyvät yhä

Aku Louhimiehen uusi Tuntematon sotilas saa ensi-iltansa kahden vuoden päästä. Näyttelijävalinnoista ohjaaja ei suostu hiiskahtamaan.

Kotimaan uutiset
Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä sunnuntaina vieraillut elokuvaohjaaja Aku Louhimies.
Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä sunnuntaina vieraillut elokuvaohjaaja Aku Louhimies.Yle

Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä sunnuntaina vieraillut elokuvaohjaaja Aku Louhimies on tehnyt uuden aluevaltauksen Irlannissa. Ohjaajan vuoteen 1916 sijoittuva Rebellion-sarja kertoo Irlannin tasavallan syntyyn vaikuttaneesta pääsiäiskapinasta.

Itsenäisyyden satavuotisjuhlaansa valmistautuvassa maassa tärkeälle sarjalle valittiin avarakatseisesti ohjaaja ulkomailta. Louhimies on otettu kunniasta.

– Heille itsenäisyys on paljon monimutkaisempi asia kuin suomalaisille. Haluttiin ehkä ulkopuolisen näkökulma, ei ole valmiiksi valittuja puolia, vaan kerrotaan tarinaa, Louhimies pohtii.

Yksi syy juuri Louhimiehen valintaan oli se, että ohjaajan elokuvat olivat tuttuja Irlannissa, muun muassa Käsky ja Vuosaari ovat menestyneet maassa hyvin.

Tuntematon etenee omalla mallillaan

Louhimiehen suurprojekti, uusi Tuntematon sotilas etenee omalla mallillaan. Kahden vuoden kuluttua ensi-iltansa saavaa elokuvaa aletaan kuvata ensi kesänä. Kuvauksia tehdään Kotka-Hamina-seudulla, Vekarajärvellä, Pohjois-Karjalassa ja Helsingissä.

Näyttelijävalinnoista ohjaaja ei suostu hiiskahtamaan. Santahaminassa harjoitellaan jo viikon päästä – castingia ei silti ole Louhimiehen mukaan lyöty kokonaan lukkoon.

– Pitkällä ollaan, mutta ketään ei voi vielä paljastaa. Siinä on iso joukko, se on vähän niinkuin joukkueen kasaamista, eli ei riitä että valitaan yksi, vaan valitaan kokonaisuus.

Suurella budjetilla tehtävän elokuvan sanomaa ohjaajan mukaan vaikea lyhytsanaisesti määritellä.

– Miten ihminen muuttuu; miten dramaattinen, vaikea tilanne ihmismieleen vaikuttaa. Ne arvet, joita sota on jättänyt, näkyvät kuitenkin suomalaisessa yhteiskunnassa edelleen, Louhimies pohtii.

Lue seuraavaksi