1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi ampunut mielenosoittajia paineilma-aseella – yli 130 otettu kiinni

Poliisi pyrki estämään 612-kulkueen ja vastamielenosoittajien kohtaamisen ja sulki katuja sekä rajoitti liikkumista eri puolilla Töölöä.

vastamielenosoitus
Kansallismielistä soihtukulkuetta vastustavat Vapaus pelissä -vastamielenosoittajat protestoivat sunnuntaina illalla Helsingin keskustassa.

Poliisi on ottanut kiinni yli 130 mielenosoittajaa Vapaus pelissä -mielenosoituksen yhteydessä. Poliisi on myös ampunut mielenosoittajia paineilma-aseella sekä käyttänyt muita voimakeinoja.

Poliisin tiedotteen mukaan poliisi käytti paineasetta kaksi kertaa, Temppeliaukion kirkon läheisyydessä sekä Mechelininkadulla. Painease ampuu kumisia ammuksia.

– Poliisi kohtasi tilanteessa sellaista väkivaltaa, jossa muut voimankäyttökeinot eivät riittäneet. Poliisin tiedossa ei ole loukkaantuneita, kertoo yleisjohtaja, apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

Poliisi vahvisti ottaneensa kiinni anarkistiryhmän henkilöitä "rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi". Yhteensä poliisi otti kiinni illan aikana yli 130 mielenosoittajaa.

poliisi kiinniotto
Poliisi otti kiinni vastamielenosoittajia Helsingin keskustassa sunnuntaina illalla.

Vapaus pelissä -mielenosoittajat kokoontuivat illalla Hesperian esplanadille, jonne poliisi heidät saartoi. Mielenosoittajat pääsivät kuitenkin liikkeelle kohti Hietaniemen hautausmaata, joka oli kansallismielisen 612-kulkueen päämäärä. Seuraavan kerran poliisi eristi vastamielenosoittajia hautausmaan lähistöllä.

Paikalla ollut Ylen toimittaja Janne Toivonen kertoi, ettei nähnyt varsinaisia yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien kesken, mutta poliisi on ampunut mielenosoittajia paineilma-aseella.

Vastamielenosoittajat lähtivät Hietaniemestä kohti keskustaa. Joukko motitettiin Temppeliaukion kirkon lähistölle, jossa mielenosoittajat otettiin kiinni yksi kerrallaan iltakahdeksan aikoihin.

Mielenosoittajat ovat tehneet jonkin verran ilkivaltaa, kuten sotkeneet talojen seiniä, mutta vakavammista vahingoista ei ole tietoa. Yleisjohtajana toimineen apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan tänä vuonna selvittiin huomattavasti viime vuotta pienemmillä vahingoilla.

Poliisi pyrki estämään 612-kulkueen ja vastamielenosoittajien kohtaamisen ja sulki katuja sekä rajoitti liikkumista eri puolilla Töölöä.

_*Klo 00:32 päivitetty tieto kiinniotettujen määrästä ja lisätty Koskimäen kommentti _