Harva kelpuuttaa kansallispuvun juhliin – sääntöjä pyritään vapauttamaan

Kansallispuvut uhkaavat unohtua kaapin perälle. Osin ahdinkoa selittää pukujen kalleus. Aito kansallispuku voi maksaa jopa 10.000 euroa. Tiukkaa perinnettä pyritään vapauttamaan, mutta etenkin nuorille kansallispuku on vieras ja vanhanaikainen. Harva uskaltaisi pukeutua kansallispukuun vaikkapa Linnan juhliin, jos kutsu kävisi.

Kotimaa
Kansallispukuja Suomen Käsityön museossa
Kansallispukujen hinta kohoaa helposti 10.000 euroon.Matti Myller / Yle

Parhaillaan on meneillään kansallispuvun 130-vuotisjuhlavuosi ja laaja näyttely puvuista on nähtävänä Suomen Käsityön museossa Jyväskylässä. Kansallispukukonsultti Taina Kangas Suomen kansallispukukeskusta kertoo, että viime aikoina kansallispukuja ei ole juhlissa paljoakaan näkynyt.

– Siihen nähden uskoisin, että tänä vuonna näemme kansallispukuja vähän runsaammin, ennakoi Kangas.

Katugallupissa vaasalainen nuori nainen Fanni Katajamäki pohtii, että voisi käyttää, kansallispukua vanhempana. Fanni arvioi, että jos nuori käyttää kansallispukua se voisi herättää ihmetystä.

Pohjalaiset miehet ovat tässä kunnostautuneet.

Heikki Piesala

– Parhaiten kansallispuku sopii yli 60 –vuotiaille, miettii Katajamäki,

Heikki Piesalan mukaan kansallispuvut eivät ole miehillä vakiintuneet käyttöön.

– Niitä näkee harvoin, ehkä pohjalaiset miehet ovat tässä kunnostautuneet enemmän.

Jyväskyläläinen Anne Pennanen ei omista kansallispukua, mutta voisi kuvitella menevänsä linnanjuhliin kansallispuvussa.

Jaana Kilpilampi Rautalammelta kertoo omistavansa kansallispuvun, mutta ei ole käyttänyt sitä pitkään aikaan. Linnaankaan hän ei sillä lähtisi.

- Jos kerran elämässä kutsu Linnaan tulisi, niin kyllä laittaisin jotain juhlavampaa, laittaisin pitkän puvun, Kilpilampi pohtii.

Nuori jyväskyläläisnainen ei tunne kansallispukua omakseen.

– Mielummin laittaisin nykyaikaisen hienon puvun kuin kansallispuvun. Joku hieno iltapuku joltain Jukka Rintalalta, nainen pohtii ja toteaa, ettei ole tullut koskaan edes ajatelleeksi kansallispuvun pukemista päälleen.

- Ei vain ole oma juttu yhtään. Lisäksi en ole kyllä kenelläkään muullakaan nähnyt.

Jyväskyläläinen Riku Lamberg pitää frakkiin pukeutumista turvallisena vetona. Myös helsinkiläinen Marko Sjöroos valitsisi frakin.

– En tiedä minkälainen miesten kansallispuvun pitäisi olla, tunnustaa Sjöroos.

Kansallispuku
Kansallispuku löytyy jo skeittilaudan pohjasta.Matti Myller / Yle

Tiukat säännöt esteenä

Kynnystä kansallispukuun pukeutumisessa nostavat säännöt. Sosiaalisessa mediassa kansallispukuharrastajien kritiikki on kovaa, jos uskaltaa rikkoa kansallispukujen sääntöjä.

Facebookissa Riitta Uosukaisen kansallispukua Linnanjuhlissa kommentoitiin suorasukkaisesti: ”Sykerö tosiaan oli, mutta huntua ei. Siitä rapsahti kyllä minulta miinuspisteitä ja pettymyksen huokaus.”

Modernia kansallispuvun muunnelmaa nuoren naisen yllä arvioitiin kommentilla ” Ei nouse positiivisesti esille. Rihkamakoru ei vaan sovi, joten ei ihme, että Selin ei kommentoi.”

Kansallispukukeskuksessa toimiva kansallispukuraati laatii säännöt pukujen käyttämiselle. Se myös tarkistaa olemassa olevia pukuja eli pyrkii muuttamaan ne mahdollisimman lähellä museoista löytyviä esikuvia. Tarkistetun puvun hinta saattaa nousta 10 000 euron molemmin puolin.

Uhkana onkin, että puvut jäävät entistä pienemmän piirin harrastukseksi.

Esimerkiksi Hankasalmen puku tarkastettiin noin kymmenen vuotta sitten. Hankasalmen Kalevalaiset Naiset ry:stä kerrotaan, että sen jälkeen kukaan ei ole ostanut tai valmistanut kyseistä pukua. Puku ei ole myöskään missään esillä, sillä kahdesta mallipuvusta toinen on Kansallispukukeskuksen varastossa ja toista kerrotaan säilytettävän laatikossa Hankasalmen kunnanvirastossa.

Verovaroin ylläpidettävästä Kansallispukukeskuksesta ei haluttu kertoa keitä kansallispukuraatiin kuuluu. Raatiin pääsee ainoastaan kutsusta.

Etikettiä halutaan höllentää

Kansallispuvun käytön tiukkaa etikettiä on pyritty vapauttamaan viime vuosina. Lahtelainen muotoilija Marianne Valola on suunnitellut kansallispukukankaista kokonaan uusia tuotteita.

Olen suunnitellut kansallispukukankaiden henkisiä kynsilakkamalleja.

Marianne Valola

– Mikään asia ei parane siellä kansakunnan kaapin päällä tai ainakaan siellä kaapin perällä. Perinne pysyy elävänä sillä tavalla, että se on ihmisten mielissä ja ihmisten yllä. Tässä koko kansallispukukeskustelussa on hyvä ottaa mukaan iloa, huumoria ja rentoa mieltä, julistaa Valola.

– Esimerkiksi minä olen suunnitellut kansallispukukankaiden henkisiä kynsilakkamalleja ja olen tehnyt kansallispukukankaista kukkaroita ja solmioita. Sitten olen tehnyt valokuvasarjoja, joissa ihmisiä on toivotettu tervetulleeksi kuvauksiin. Heille on tarjolla paljon kansallispukuja. Ole hyvä, ota tästä puku ja puvun osia ja yhdistele niitä omiin vaatteisiin ja poseeraa kameralle omaa persoonallisuuttasi kuvaavalla tavalla, listaa Valola.

– Joskus kun ihmiset sanoo, että minulla on kaapissa kansallispuku, mutta en uskalla käyttää sitä, kun se saattaa olla pyhäinhäväistystä. Mä siihen, että relax, iisisti vaan, että totta kai. Se on sun puku ja vaate, anna palaa vaan. Eihän tämä niin vakavaa ole, hyvänen aika sentään,

– Hirmu paljon positiivista huomiota olen saanut ja olen tosi kiitollinen siitä, Joskus pientä kirjettäkin on tullut, mutta kaikki on keskustelua ja keskustelu on aina tervetullutta.

– Minusta on hauskaa, että suuri yleisö yleensä tietää kansallispuvuista, vaikka moni ei koe kansallispukua juhlamielessä omakseen. Nämä rennommat viritykset ovat saaneet kivasti huomiota. Rennommlla otteella kun tekee juttuja, niin se tuo uusia ihmisiä kansallispukuscenen piiriin, kertoo Valola.

Kansallispuku
Kansallispuvut ovat tulleet tutuiksi kahvi- ja kauraryynipaketeista.Matti Myller / Yle

Kansallispukuhaastattelut teki Terhi Pirilä-Porvali.

10:42 Lisätty asiaa Hankasalmen puvusta ja täsmennetty yleisökommentteja